Friday, November 13, 2020

Δρος ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗ, Δρος ΛΑΜΠΡΟΥ ΛΑΖΟΥΡΑ, ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΩΗΣ ΜΙΣΟΥ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥ ΕΥΡΩ

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Δρος Ελπιδοφόρου Σωτηριάδη, Δρος Λάμπρου Λαζούρα, Μια απόφαση ζωής μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Ένα βιβλίο για όλους τους πρώην, νυν και μελλοντικούς καπνιστές, αλλά και για όλους τους ανυποψίαστους άκαπνους, εκδ. Εν τύποις, Λευκωσία 2014, σς. 214.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====


Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός, ψυχολόγος, ή τέλος πάντων ειδικός, για να αντιληφθεί με την πρώτη, μόλις ανοίξει το παρόν βιβλίο, τη φωνή αγωνίας των συγγραφέων. 


Με υπομονή και αταλάντευτη επιμονή κρούουν ακαταπαύστως τον κώδωνα του κινδύνου για το μείζον αυτό θέμα που ταλανίζει μικρούς και μεγάλους στην εποχή μας. 


Πρόσεξα ότι, γνωρίζοντας ως ειδικοί τους κινδύνους, στρέφουν την προσοχή τους πρωτίστως στα παιδιά. Σημειώνουν με έμφαση, συν τοις άλλοις, και τα πιο κάτω: “Δεν νομίζετε ότι πρέπει κάποιος να μιλήσει στα παιδιά για την εξάρτηση από τη νικοτίνη και να τους προειδοποιήσει για τους κινδύνους αυτού του προϊόντος όσο πιο νωρίς γίνεται; Αφού μέχρι τώρα δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να αποσύρουμε αυτό το καταραμένο προϊόν από την αγορά, ας ενημερώσουμε τουλάχιστον τα παιδιά μας για τους κινδύνους που παραμονεύουν”.

Αισθάνεται κανείς έντονα την αγωνία που τους έχει δικαιολογημένα κυριεύσει που τους κάνει ν' απευθύνονται στα παιδιά με λόγια σαν τα πιο κάτω: “Η συμβουλή μου είναι να μη βάλετε το τσιγάρο στο στόμα, ούτε για αστείο. Είναι σημαντικό να αποφύγετε να καπνίσετε προτού γίνετε ένας ακόμα εργαζόμενος που θα πληρώνει το καθημερινό χαράτσι στις πάμπλουτες καπνοβιομηχανίες για να αγοράζει καρκίνο σε δόσεις”. 


Οι συγγραφείς δεν διστάζουν να καυτηριάσουν και την κρατική υποκρισία που έβαλε στα κρατικά ταμεία το 2012 από τη φορολογία των τσιγάρων (στην Κύπρο) 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2012 είχαν προβλεφθεί 2 εκατομμύρια ευρώ για την εκπόνηση προγραμμάτων για τη πρόληψη διαφόρων ασθενειών! 

Ολοκληρώνω με τα λόγια του Δρος Λάμπρου Λαζούρα: “Το κάπνισμα σκοτώνει ένα καπνιστή κάθε 6 δευτερόλεπτα. Εκατομμύρια έφηβοι και νέοι άνθρωποι παγιδεύονται από το τσιγάρο και τη νικοτίνη καθημερινά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας μπορεί να γίνει αφορμή για μια αναίμακτη επανάσταση απέναντι σε μια παγκόσμια, θανατηφόρα και αυτό-επιδοτούμενη εξάρτηση”. 


Άξιος ο μισθός τους. Το δώρο της ζωής δεν είναι για να το κατασπαταλούμε.

No comments:

Post a Comment