Saturday, November 14, 2020

ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ "ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ", ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Αναδημοσιεύουμε, από το πολύ καλά ενημερωμένο ιστολόγιο “Αγγελιαφόρος”, το πιο κάτω αποκλειστικό ρεπορτάζ του ιστολογίου, αναφορικά με την έκδοση βιβλίου του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας κ. Νικηφόρου, για το Ουκρανικό, που θα απασχολήσει σύντομα την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου κατά την προσεχή της συνεδρία.


Η έκδοση του βιβλίου δείχνει ότι, στην συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, θα υπάρξει σε βάθος θεολογική συζήτηση του θέματος, η οποία ελπίζουμε να οδηγήσει τον Μακαριώτατο και τους Αγίους Συνοδικούς στις ορθές αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν με μοναδικό γνώμονα το Ευαγγέλιο, το Πηδάλιο, την ορθόδοξη Εκκλησιολογία και την πράξη της Εκκλησίας κατά την δισχιλιετή Ιστορία Της.


Θα επανέλθουμε -συν Θεώ- όταν μπορέσουμε να προμηθευθούμε και να μελετήσουμε το βιβλίο του Πανιερώτατου.



“Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΡΟΣΩΠΟΛΗΠΤΑ”


Του Ιστολογίου “Αγγελιαφόρος”

=====


Παραδόθηκε προχθές, και από την προσεχή εβδομάδα θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία, το βιβλίο του Μητροπολίτη Κύκκου & Τυλληρίας, Νικηφορού, με τίτλο: «ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ».

Το βιβλίο (βλέπε: 03.11.20 https://ageliaforos.com/vivlio-kykkoy-gia-to-ekklisiastiko-zitima-tis-oykranias/) αποτελεί έκδοση του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου (ΚΕΜΙΜΚ) , Λευκωσία 2020.


Ήδη ο κ. Νικηφόρος έχει στείλει, με συνοδευτική επιστολή, το πόνημά του στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στα μέλη της Ιεράς Συνόδου και άλλους, που ασχολούνται με εκκλησιαστικά ζητήματα. Επίσης, το βιβλίο άρχισε να αποστέλλεται σε Προκαθημένους, Ιεράρχες, κληρικούς των άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και σε καθηγητές Πανεπιστημίων.

Το βιβλίο, εκτός από τον Πρόλογο και το Εισαγωγικό Σημείωμα, περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια:

*Στην Εκκλησιστική Δικαιοδοσία ποιού Πατριαρχείου ανήκει η Ουκρανία

*Ποιός έχει το δικαίωμα χορηγήσεως αυτοκεφαλίας και με ποιές προϋποθέσεις

 *Έχει ή όχι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το Κανονικό Δικαίωμα να δέχεται υπερορίως εκκλήτους προσφυγές

*Διακοπή Ευχαριστικαής Κοινωνίας μεταξύ Ορθοδόξων Εκκλησιών

*Ποιός είναι η Κεφαλή της Μιάς , Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας

*Η Παράδοση της Μείζονος Ενδημούσης Συνόδου της Κωνσταντινουπόλεως   

*Το Συνοδικό και Ιεραρχικό Πολίτευμα της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας.

*Συμπεράσματα

*Εισηγήσεις

*Επιλογικό Σημείωμα

*Βιβλιογραφία

*Ευρετήριο

Ο συγγραφέας ευχαριστεί διάφορα πρόσωπα, που τον βοήθησαν στην συγγραφή του βιβλίου του και εξαιρέτως τον διευθυντή Εκκλησιαστικής Διακονίας της Μητροπόλεως Κύκκου& Τηλλυρίας, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Νίκο Νικολαΐδη


Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος αποφαίνεται ότι το Ουκρανικό Ζήτημα“δημιουργήθηκε με την αυθαίρετη και αντικανονική παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως “Αυτοκεφαλίας” σε σχισματικές δομές της Ουκρανικής Εκκλησίας, και εν αγνοία του Ορθοδόξου Ρωσικού Πατριαρχείου, που είναι η μητέρα Εκκλησία της, κατά Ουκρανία, Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Επαρχίας”.


Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κύκκου το βιβλίο του έχει στόχο “να παρουσιάσει την αλήθεια απροσωπόληπτα, χωρίς δηλαδή προκαταλήψεις, συμπάθειες ή αντιπάθειες”.

Ο Μητροπολίτης Νικηφόρος, αν και αναφέρει ότι αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει εξαρχής ότι “σεβόμαστε και τιμούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την Μεγάλη αυτή του Χριστού Εκκλησία…”, δεν διστάζει να επιρρίψη ακεραία την ευθύνη για το “Σύγχρονο Ουκρανικό Ζήτημα” στην, όπως υποστηρίζει, “μονομερή απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου να χορηγήσει καθεστώς Αυτοκεφάλου Εκκλησίας σε μια σχισματική δομή αμετανόητων καθηρημένων, αναθεματισμένων και αχειροτόνητων κληρικών, περιφρονώντας ταυτόχρονα την υπό τον Μητροπολίτη Ονούρφριο Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας”. 


Επίσης, υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή του Πατριάρχη “δημιουργεί σοβαρότατο εκκλησιαστικό πρόβλημα, που απειλεί την πανορθόδοξη ενότητα με σχίσμα τεραστίων διαστάσεων”. 


ΠΗΓΗ:


https://ageliaforos.com/apokleistiko-quot-i-alitheia-aprosopolipta-quot/


2 comments:

  1. Θα προτιμούσαμε να προμηθευτούμε το ρωσικό πρωτότυπο του βιβλίου 😂😂😂

    ReplyDelete
  2. Δεν παίζεσαι με τίποτα. Γελούσα μισή ώρα όταν το διάβασα. Αφήστε ρε παιδιά να κυκλοφορήσει το βιβλίο, να το διαβάσουμε και μετά έχουμε όλο τον χρόνο να το κρίνουμε

    ReplyDelete