Tuesday, November 3, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΙΧΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


 Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΡΙΧΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος 


1.) κάνει μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στην επέτειο της 29χρονης ανάρρησής του στον Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, 


2.) περιγράφει αδρομερώς όσα θεωρεί επιτεύγματα της πατριαρχίας του, 


3.) ευχαριστεί τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο για την συμβολή του στις Διορθόδοξες σχέσεις, 

4.) αναφέρεται στην μνημόνευση του Μακαριώτατου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου,


5.) Ο Παναγιώτατος δεν μασά καθόλου τα λόγια του για όσους Ιεράρχες αντιδρούν στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει τον Κιέβου Επιφάνιο. 


Χωρίς περιστροφές, τους κατηγορεί ότι είναι ένοχοι γι’ αυτό ακριβώς που κατηγορούν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Δηλαδή κρίνουν τα εκκλησιαστικά προβλήματα με γνώμονα, όχι το Ευαγγέλιο και τους Ιερούς Κανόνες, αλλά με γνώμονα οικονομικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα. 


Τους λέγει, δηλαδή, ότι η τακτική τους εναρμονίζεται πλήρως με την θυμόσοφη ρήση του λαού μας “Φωνάζει ο κλέφτης”.


Ας αρχίσουμε, από όσα θεωρεί επιτεύγματα της πατριαρχίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

1.) Ο Παναγιώτατος επαίρεται, (άκου λόγο για να επαίρεται!!!), επειδή είναι συγκρητιστής και επειδή συγκάλεσε την οικουμενιστική Σύνοδο της Κρήτης.!!! 


Παραπληροφορεί το πλήρωμα της Εκκλησίας ότι δήθεν οι οικουμενιστικοί του ακροβατισμοί και το συγκρητιστικό του φρόνημα αποσκοπούν στην δόξα της Εκκλησίας και στην συμβολή της Ορθοδοξίας σε εγκόσμιους στόχους.!!! 


Δεν φαίνεται καν να συνειδητοποιεί ότι, έτσι ομολογεί έμμεσα, το βάθος του συγκρητιστικού λάκκου που έπεσε. 


2.) Ας μην επεκταθούμε, στην αξιολόγηση της πατριαρχίας του Παναγιώτατου και στα συγκρητιστικά του φρονήματα, στο παρόν άρθρο. 


Ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην κατηγορία που εξακόντισε ο Οικουμενικός Πατριαρχης εναντίον των αρχιερέων της Εκκλησίας της Κύπρου, που αντιδρούν στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου να μνημονεύσει τον Κιέβου κ. Επιφάνιο.

Είναι αληθής ο ισχυρισμός του Πατριάρχη ότι εξωεκκλησιαστικά και μόνον κριτήρια καθορίζουν την στάση των αρχιερέων που αντιδρούν στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου;


Ο ισχυρισμός -δυστυχώς- είναι αληθέστατος.!


Ποιος μας το πιστοποιεί αυτό;


Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος.


Τι είπε συγκεκριμένα ο Πανιερώτατος Μόρφου κ. Νεόφυτος, στο βίντεο, που παραθέσαμε ασχολίαστο, στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, και το οποίο θα αναλύσουμε -συν Θεώ- προσεχώς, για την κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου, για το Ουκρανικό;

Ότι οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου, εν Συνόδω, αποφάσισαν να τηρήσουν (άκουσον! άκουσον!) "επιτήδειον ουδετερότητα" στο Ουκρανικό, για να στηρίξουν τον Πρόεδρο Πούτιν στην σκακιέρα των γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων των μεγάλων δυνάμεων.!!!


Όταν άκουσα τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Μόρφου να αποκαλύπτει το παρασκήνιο της απόφασης των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου, έμεινα κυριολεκτικά αποσβολωμένος.

Χριστέ μου! Αναφώνησα.

Τι εγκατάλειψη Θεού είναι αυτή; 

Συνέρχονται οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου, εν Συνόδω, και διασκέπτονται για ένα τόσο σοβαρό εκκλησιαστικό θέμα, που απειλεί θανάσιμα αυτή ταύτην την ενότητα της Εκκλησίας. 

Και με ποιο γνώμονα λαμβάνουν αποφάσεις; 

Με αυτά που επιτάσσει το Ευαγγέλιο, η Εκκλησιολογία, η Εκκλησιαστική Ιστορία και το Κανονικό Δίκαιο; 

Πολλού γε και δη!

Αλλά με γνώμονα τα γεωστρατηγικά συμφέροντα και τα γεωπολιτικά παιγνίδια των μεγάλων δυνάμεων της εποχής μας.!!!

Έχουμε, λοιπόν, ξεκάθαρη ομολογία, εκ μέρους του Πανιερώτατου Μόρφου, για τον γνώμονα της (άκουσον άκουσον!) "επιτήδειας ουδετερότητας" της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για το Ουκρανικό. 


Επομένως;


Επομένως είναι η ώρα ο Μακαριώτατος, οι Πανιερώτατοι και οι Θεοφιλέστατοι της Εκκλησίας της Κύπρου 


1.) να αποτραβηχτούν ΑΜΕΣΑ, από τα τηλεοπτικά παράθυρα, 


2.) να τερματίσουν τις δημόσιες αντεγκλήσεις που γκρεμίζουν την συνείδηση των πιστών, και 


3.) να καθορίσουν την στάση της Εκκλησίας της Κύπρου για το Ουκρανικό, με βάση το Ευαγγέλιο, την Εκκλησιολογία, την Εκκλησιαστική Ιστορία και το Κανονικό Δίκαιο της Ορθόδοξου Εκκλησίας.


Δηλαδή, τα ΜΟΝΑ κριτήρια που είναι επιτρεπτό οι Σύνοδοι των επισκόπων να λαμβάνουν αποφάσεις. 

No comments:

Post a Comment