Saturday, November 14, 2020

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ "ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ":ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΧΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΩΣΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΝΑΔΑ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΣΧΗΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΩΣΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΝΑΔΑ


Του ιστολογίου “Κατάνυξις”

=====


Στην πόλη της Γρανάδας, στις 13-10-2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ρώσου Αρχιεπισκόπου Μαδρίτης και Λισαβόνας Νέστορα με τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο Γρανάδας Φρανσίσκο Χαβιέρ Μαρτίνες Φερνάντες και του Πρωτοσύγκελλου της εκκλησιαστικής επαρχίας πρωθιερέα Ανδρέα Κόρντοτσκιν. 


Ο σκοπός της συνάντησής τους ήταν η επίτευξη συμφωνίας για τη μεταβίβαση προς χρήση, από τη Ρωσική ορθόδοξη ενορία στη Γρανάδα, του ιερού ναού του Αποστόλου Βαρθολομαίου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Στην ενορία της Αγίας Σκέπης, που εντάχθηκε στη δικαιοδοσία της εκκλησιαστικής επαρχίας το 2018, ο Αρχιεπίσκοπος Νέστωρ τέλεσε πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Αφού απηύθυνε χαιρετιστήριο λόγο στο εκκλησίασμα, συζήτησε κατόπιν με τους ενορίτες τις προοπτικές ανάπτυξης της ενορίας και μετακόμισης σε νέο ναό, ο οποίος παραχωρήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή της Γρανάδας. 


Ένα συμβάν που πλέον έχει πάρει διαστάσεις και, στην πράξη, είναι απόρροια της οικουμενιστικής γραμμής και των λεχθέντων και πραχθέντων του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου του Ρωσικού Πατριαρχείου. 

Άλλωστε, πρόσφατα, στις 29-10-2020, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, είχε συνάντηση με τον νεοαφιχθέντα αποστολικό Νούντσιο στη Ρωσική Ομοσπονδία Τζοβάνι Ντ᾽Ανιέλο, για τη διευθέτηση θεμάτων που απασχολούν αμφότερα τα υψηλά κλιμάκια του Πατριαρχείου και του Βατικανού. Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίων επέδωσε στο συνομιλητή του αναμνηστικό δώρο και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο διπλωματικό αξίωμα.


Όλες αυτές οι συναντήσεις φέρουν έντονα στη μνήμη μας τα σύγχρονα οικουμενιστικά λεχθέντα και πραχθέντα του Πατριάρχη κ. Κυρίλλου και του κ. Ιλαρίωνα, τα οποία αποτελούν στην πράξη τους καρπούς αυτού του πλάνου πνεύματος και είναι τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τους αιρετικούς. 

Να θυμίσουμε με ένα μικρό απόσπασμα, πώς υποδεχόταν τον Καρδινάλιο Κούρτ Κόχ ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, σε συνάντηση που είχε μαζί του στις 18-12-13, στην Πατριαρχική κατοικία του, στην ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας. Καλωσορίζοντας τον προσκεκλημένο του ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, τότε έλεγε τα εξής: 


«Ἐκτιμῶ τή δυνατότητα τῆς ἄμεσης ἐπικοινωνίας καί τού διαλόγου. Κρίνω ὅτι ὁ διάλογος αὐτός εἶναι ἄκρας σημασίας ἰδιαίτερα κατά τή σημερινή πορεία τῶν Ἐκκλησιῶν μας». 


Ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι, κατά τη διετία που μεσολάβησε από την τελευταία συνάντησή του με τον Καρδινάλιο Κούρτ Κόχ, έχουν γίνει αρκετές σημαντικές αλλαγές:

«Κατά τό διάστημα πού μεσολάβησε, ἐξελέγη νέος Ρωμαῖος Ποντίφικας καί συνδέουμε τίς μεγάλες προσδοκίες μας μέ τόν Πάπα Φραγκῖσκο, διότι πολλές ἀπό τίς δηλώσεις καί προτάσεις του πρός τόν κόσμο καί τήν κοινωνία συγκλίνουν μέ τήν ἄποψή μας. Θετικά βλέπουμε τό γεγονός ὅτι ὁ Πάπας Φραγκῖσκος ἔχει ἐπανειλημμένως ἐκφράσει συμπάθεια γιά τήν Ἐκκλησία μας, ἀκόμα καί κατά τίς συναντήσεις του μέ τόν Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ἱλαρίωνα. Αὐτές οἱ συναντήσεις ἐπιβεβαιώνουν ὅτι οἱ θέσεις μας, τοῦ Πατριάρχου Μόσχας καί τοῦ Πάπα Ρώμης, ἔχουν πολλά κοινά σημεῖα σχετικά μέ ἐκεῖνα, γιά τά ὁποῖα προβληματίζεται ὁ κόσμος».

No comments:

Post a Comment