Monday, November 30, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 81 ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 81 ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Ο κ. Άρης Βικέτος, στο ρεπορτάζ του, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, επισημαίνει τις αντιφάσεις και τα κενά της πρότασης του Μητροπολίτη Κύκκου και εξηγεί για ποιούς λόγους είναι νόμιμο το έκκλητο των καταδικασθέντων Κυπρίων Ιεραρχών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Σήμερα, δεν θα σχολιάσουμε αν πρέπει να υπάρχει το έκκλητο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο των αρχιερέων της Κύπρου στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας.

Θα περιοριστούμε μόνο να επισημάνουμε ότι, είναι ανέφικτο να αφαιρεθεί το άρθρο 81 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, όσο και αν το επιδιώκει ο Μητροπολίτης Κύκκου ή οποιοσδήπτε άλλος Ρωσσόφιλος Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Κύπρου.


Ο λόγος; 


Η οποιαδήποτε αλλαγή στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου απαιτεί την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 3/4 των μελών της Ιεράς Συνόδου.


Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η διαγραφή του άρθρου 81, από τον Καταστατικό Χάρτη, χρειάζεται την ψήφο 13 από τους 17 αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου.


Επειδή, λοιπόν, είναι αδύνατο να βρεθούν 13 αρχιερείς -ίσως είναι δύσκολο να βρεθούν ακόμη και 3 αρχιερείς- να υποστηρίξουν αυτό το αίτημα, έπεται ότι η πρόταση του Πανιερώτατου Κύκκου δεν χρησιμεύει σε κάτι. “Εις ουδέν ωφελεί, αλλά μάλλον θόρυβος γίνεται.”


Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο ερώτημα που χρήζει απάντησης.


Ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας μας τέθηκε σε ισχύ πριν 10 χρόνια.

Όλοι οι επίσκοποι της Εκκλησίας της Κύπρου -του Μητροπολίτη Κύκκου κ. Νικηφόρου και του Μητροπολίτη Ταμασού κ. Ησαία μη εξαιρουμένων- υπερψήφισαν την εφαρμογή του, συμπεριλαμβανομένου και του Άρθρου 81.


Γιατί θυμήθηκε τώρα ο Πανιερώτατος Κύκκου να θέσει θέμα αναθεώρησης του Καταστατικού και απάλειψης του Άρθρου 81;


Πού ήταν τα τελευταία 10 χρόνια για να θέσει αυτό το αίτημα;

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το timing του αιτήματος, για απάλειψη του Άρθρου 81 από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, σχετίζεται με το Ουκρανικό. 


Ο Πανιερώτατος θέλει να θεμελιώσει την πλάνη ότι δήθεν η Ουκρανία δεν είχε δικαίωμα να προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αποκτήσει Αυτοκεφαλία και ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δήθεν δεν έχει δικαίωμα να δέχεται υπερόριες προσφυγές από Εκκλησίες που ήταν στο παρελθόν υπό την Δικαιοδοσία του.

Αλλά, πώς θα μπορούσε ο Πανιερώτατος να προβεί σε αυτό τον ισχυρισμό, αφού, με το προ δεκαετίας ψηφισθέν Καταστατικό -ακόμη και με την δική του ψήφο-, οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου μπορούν να προσφύγουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να εκδικάσει την ποινή αργίας ή καθαίρεσης που τυχόν θα τους επιβάλει το πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο στην Κύπρο;


Γι’ αυτό, για να μπαλώσει τα πράγματα, έρχεται τώρα και ζητά την απάλειψη του Άρθρου 81, για να θεμελιώσει την πλάνη ότι δήθεν δεν είχε το δικαίωμα η Ουκρανία να προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να εξασφαλίσει Αυτοκεφαλία, χωρίς να πείθει ασφαλώς κανένα είτε για τα κίνητρα, είτε -προπαντός- για την ορθότητα των θέσεων του.

Σε κάθε περίπτωση, Πανιερώτατε, η Ουκρανία είχε το δικαίωμα να προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να εξασφαλίσει την Αυτοκεφαλία της, ασχέτως της πλάνης του κάθε δοκησίσοφου συνεργάτη, υποβολέα ή ομοϊδεάτη σας.


Οι λόγοι που η Ουκρανία είχε το δικαίωμα να προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κατοχυρώνονται, με συντριπτικά επιχειρήματα, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Παπαθωμά, σε πρόσφατη βιντεογραφημένη ομιλία του, σε θεολογικό συνέδριο.


Σε προσεχές άρθρο θα εξετάσουμε αν το Άρθρο 81 πρέπει ή όχι να διαγραφτεί από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

No comments:

Post a Comment