Thursday, November 12, 2020

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ


Του ιστολογίου “Αγγελιαφόρος”

=====


Έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, με θέμα την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας Ουκρανίας, συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, με βάση το άρθρο 4(2) του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου. 


Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πήραν την πρόσκληση για την έκτακτη συνεδρίαση και αυτή, όπως πληροφορείται ο ageliaforos, έχει οριστεί για τις 23 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα. Ωστόσο, η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας πήρε την απόφαση να συγκαλέσει ο ίδιος την Σύνοδο σε έκτακτη συνεδρίαση. “Αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία τώρα  το θέμα της Ουκρανίας θα έμενε για την τακτική συνεδρίαση της Συνόδου, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του προσεχούς Φεβρουαρίου”, μας ανέφερε έγκυρη πηγή, η οποία υπέδειξε ότι “ο κ. Χρυσόστομος δεν ήθελε να μείνει ανοικτό το ζήτημα κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγένων και των Θεοφανείων”.


Στην έκτακτη συνεδρίαση θα τεθεί ειδικότερα το θέμα της μνημόνευσης από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφανίου.


Η μνημόνευση του έγινε για πρώτη φορά, στις 24 Οκτωβρίου, στην Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης, κατά την οποία τελέστηκε η χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρσινόης, Παγκρατίου.

Στην μνημόνευση αντέδρασαν αυθημερόν, με κοινή δήλωση, οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Κύκκου, Ταμασού και ο Επίσκοπος Αμαθούντος.  


Στις 29 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έδωσε στην δημοσιότητα επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Οι τέσσερις Ιεράρχες, που διαφωνούν με τον Αρχιεπίσκοπο, έστειλαν, στις 4 Νοεμβρίου, επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στις 8 Νοεμβρίου, σε ομιλία του, απάντησε στους τέσσερις, αναφορικά με την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Οι συσχετισμοί στην Σύνοδο


Εκτός από τους τέσσερις Ιεράρχες, μόνο ο Μόρφου Νεόφυτος έχει τοποθετηθεί δημόσια, δηλώνοντας ότι ως κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου αναγνωρίζει τον Ονούφριο, ο οποίος υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας. Επίσης, έχει κατηγορήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη για “εμπλοκή σε γεωπολιτικά παιχνίδια”. Πάντως, ο Μόρφου φαίνεται να κρατά αποστάσεις από όσα καταλόγισαν κατά του Αρχιεπισκόπου τα τέσσερα μέλη της Συνόδου.


Τα υπόλοιπα 11 μέλη της Συνόδου δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια στο θέμα της Ουκρανίας. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπέρ του Αρχιεπισκόπου θα ταχθούν οι: Πάφου, Κιτίου, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, Αρσινόης, Χύτρων, Καρπασίας και Μεσαορίας. 

Επίσης, υπέρ του Αρχιεπισκόπου αναμένεται ότι θα ταχθεί ο Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Θεοφάνεια είχε συλλειτουργήσει στο Φανάρι με Μητροπολίτη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας Ουκρανίας. Τον Αρχιεπίσκοπο εκτιμάται ότι θα στηρίξει και ο Τριμυθούντος Βαρνάβας. 


Ερωτηματικό φαίνεται να υπάρχει για την στάση των Επισκόπων Νεαπόλεως και Λήδρας.


ΠΗΓΗ:


https://ageliaforos.com/


No comments:

Post a Comment