Tuesday, November 24, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΑΛΗΘΕΥΕΙ; ΟΝΤΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΡΩΣΣΟΦΙΛΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ;

 

ΑΛΗΘΕΥΕΙ; 

ΟΝΤΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΡΩΣΣΟΦΙΛΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Μόλις ολοκλήρωσα το άρθρο της αμέσως προηγούμενης ανάρτησης, που μου δημιούργησε -ως εικός- μεγάλη ψυχική ευφορία, δέχτηκα μια αναπάντεχη είδηση. 


Συγκεκριμένα περιήλθε σε γνώση μου μια πολύ ανησυχητική πληροφορία την οποία καταθέτω, με πολύ πόνο ψυχής.


Προσεύχομαι ο πληροφοριοδότης μου, καθόλα αξιόπιστο πρόσωπο που αγαπά την Εκκλησία, να μην έχει ακριβή εικόνα των πραγμάτων. 


Αν, όμως, είναι ακριβείς οι πληροφορίες που μου έδωσε, ελπίζω ότι τουλάχιστον οι παρασυνάγωγοι αρχιερείς να μη συνήλθαν επί το αυτό, για να μελετήσουν κενά κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοσοστόμου και της Εκκλησίας του Χριστού ή για να διαβουλευθούν πώς θα υπαναχωρήσουν, από τα συμφωνηθέντα, στην συνεδρία της Ιεράς Συνόδου την περασμένη Δευτέρα.

Οι πληροφορίες μου, λοιπόν, λένε, ότι οι Ρωσσόφιλοι αρχιερείς, που υπέγραψαν την επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και αργότερα άνοιξαν πολεμικό διάλογο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, συναντήθηκαν σήμερα Τρίτη το μεσημέρι στο μετόχι του Αγίου Προκοπίου της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία και έκαναν παρασυναγωγή, για το πρακτέον, ενόψει της αυριανής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, που θα εκδώσει το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου για το Ουκρανικό.


Οι Πανιερώτατοι Κύκκου, Λεμεσού και Ταμασού και ο Θεοφιλέστατος Αμαθούντος πρέπει, επιτέλους, να αντιληφθούν ότι η Ι. Σύνοδος υπάρχει για να δίνει την δυνατότητα στους Ιεράρχες να διαβουλεύονται και να λαμβάνουν αποφάσεις.

Τα πηγαδάκια της παρασυναγωγής είναι πλήρως αντικανονικά και επισύρουν την ποινή της καθαίρεσης, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες.


Για ποιο λόγο οι Ρωσσόφιλοι Ιεράρχες δεν συζήτησαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, κατά την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, και προτίμησαν να κάνουν παρασυναγωγή για να αποφασίσουν ποια στάση θα τηρήσουν;


Γιατί, άραγε, υπάρχουν οι Σύνοδοι, αν όχι για να δίνεται η ευκαιρία στους Ιεράρχες να διαβουλεύονται και να αποφασίζουν για τα αναφυόμενα εκκλησιαστικά θέματα;


Τι θα γίνει, αν και άλλη ομάδα επισκόπων συγκροτήσει άλλη παρασυναγωγή, για να πάρει διαφορετικές αποφάσεις;

Ως γνωστόν, οι Ρωσσόφιλοι Ιεράρχες επιζητούσαν έντονα να συγκληθεί Σύνοδος. 


Ο Αρχιεπίσκοπος την συγκάλεσε. 


Είπαν όσα είχαν να πουν και έδωσαν την εντύπωση ότι όλα κύλησαν ομαλά, με σύμπνοια και αγάπη. 


Και τώρα;


Μαθαίνουμε ότι θεώρησαν σκόπιμο να κάνουν παρασυναγωγή για το πρακτέο.!!!


Να χαρακτηρίσουμε την στάση τους;

Λίαν επιεικώς άκρως απαράδεκτη.


Παρόλα αυτά, δεν χάνω την ελπίδα μου ότι ο Θεός θα τους φωτίσει να μην ανοίξουν νέο γύρο αντιπαραθέσεων με τον Αρχιεπίσκοπο. 


Ευελπιστώ ότι δεν αποπειραθούν να μειώσουν τον Μακαριώτατο στα μάτια του ποιμνίου του. 


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Ρωσσόφιλοι αρχιερείς περιορίστηκαν ΜΟΝΟ να διαβουλευθούν, για τον τρόπο που θα δικαιολογήσουν την επιβεβλημένη τους υπαναχώρηση, από τις αθεολόγητες θέσεις που διατύπωσαν στο παρελθόν, οι οποίες αφορμούνται από εξωεκκλησιαστικά κριτήρια.

Οίκοθεν νοείται ότι, όλα όσα έγραψα πιο πάνω, ισχύουν ΜΟΝΟ, αν όντως σήμερα το μεσημέρι, μια μέρα μετά την συνεδρία της Συνόδου της Δευτέρας και πριν την αυριανή συνεδρία της Συνόδου, οι 4 αρχιερείς συναντήθηκαν στο Μετόχι του Κύκκου για να διαβουλευθούν επί του πρακτέου. Δηλαδή, για να κάνουν παρασυναγωγή.


Αν τυχόν οι πληροφορίες που μου δόθηκαν είναι ανακριβείς -όπως εύχομαι εκ μέσης καρδίας- θα είμαι ο ευτυχέστερος των ανθρώπων να δημοσιεύσω την όποια διάψευση και να αποκαταστήσω την τυχόν τρωθείσα αλήθεια.

No comments:

Post a Comment