Monday, November 16, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


 ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος, εξέδωσε βιβλίο, που επιγράφεται “Το σύγχρονο Ουκρανικό ζήτημα και η κατά τους θείους και ιερούς κανόνες επίλυσή του”.


Απογοητεύτηκα οικτρά.


Όταν πληροφορήθηκα ότι ο Πανιερώτατος εξέδωσε βιβλίο για το Ουκρανικό είπα σε κάποιο φίλο: “Επομένως θα δοθεί μεγάλη μάχη στην Σύνοδο”.


Τώρα που το διάβασα, όμως, έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι οι φιλοπατριαχικοί επίσκοποι της Συνόδου θα επικρατήσουν απόλυτα.


Αν το βιβλίο υποβαλλόταν, ως μεταπτυχιακή εργασία, αποκλείεται να το ενέκρινε η επιτροπή, εκτός φυσικά αν υποβαλλόταν στον Μεταπτυχιακό κλάδο της Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ή στην Θεολογική Σχολή Αθηνών την εποχή του κ. Χριστινάκη. 

1.) Προφανής έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων, 


2.) Ελλιπέστατη πληροφόρηση και κατανόηση του ιστορικού περιγράμματος του Ουκρανικού,


3.) Αδυναμία κατανόησης των αρχών του Κανονικού Δικαίου και της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας, 


4.) Μονομερής προώθηση των θέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ακόμη και με αποσιώπηση (εξ αγνοίας ή από σκοπιμότητα;) των θέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου,


5.) Κραυγαλέες αντιφάσεις και ασυνέπειες και ανακόλουθη στάση σε πολλά θέματα.


Βεβαίως προβάλλονται και πολλές ορθές θέσεις, αλλά, με τον τρόπο που παρουσιάζονται, ναρκοθετείται η αξία και το κύρος τους.

Επί παραδείγματι, συμφωνώ απόλυτα με τον Πανιερώτατο Κύκκου, για το κακόδοξο της πλάνης primus sine paribus στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και την ανάγκη να λαμβάνονται συνοδικά οι αποφάσεις σε κάθε Αυτοκέφαλη Εκκλησία.


Πλην, όμως, η ανάλυση αυτών των θεμάτων, στο βιβλίο του Πανιερώτατου, δεν είναι πειστική και ούτε αναδεικνύει, με επάρκεια, τις διαστάσεις τους.


Η αναίρεση των επιχειρημάτων του βιβλίου είναι εντελώς αχρείαστη.

Είναι πλέον ή βέβαιο ότι ο Πανιερώτατος Κωνσταντίας Βασίλειος και άλλοι ευπαίδευτοι φιλοπατριαρχικοί Ιεράρχες θα καθαιρέσουν αποφασιστικά την επιχειρηματολογία του Πανιερώτατου Κύκκου.


Tο κύριο πρόβλημα δεν είναι τόσο το χαμηλό επίπεδο του βιβλίου (στην καλύτερη των περιπτώσεων επίπεδο προπτυχιακής εργασίας), αλλά η κραυγαλέα ασυνέπεια του Πανιερώτατου με αυτά που προσπαθεί να υποστηρίξει.

Δεν χρειάζονται περισσότερα από 5-10 λεπτά για να κολλήσει κάποιος στον τοίχο τον Μητροπολίτη Κύκκου ή όποιον άλλο συμμερίζεται τις απόψεις του.


Η έκδοση του βιβλίου πριν την σύγκληση της Συνόδου, μάλιστα, δίνει την ευχέρεια και τον χρόνο στους φιλοπατριαρχικούς να επισημάνουν τις εξώφθλαμες αδυναμίες του βιβλίου και να τις αναιρέσουν ισοπεδωτικά. 


Είναι συντριπτική η κραυγαλέα ασυνέπεια όσων έγραψε, στο βιβλίο του, ο Πανιερώτατος Κύκκου, με την διακονία του στην Εκκλησία της Κύπρου και την παρουσία του στις Διορθόδοξες Σχέσεις.

Γι’ αυτό, δεν υπάρχει ανάγκη να αναιρεθεί, βήμα προς βήμα, το πόνημα του Μητροπολίτη Κύκκου.


Ελπίζω να επανέλθω, μετά την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, που θα εξετάσει την ορθότητα ή μη της αιφνιδιαστικής μνημόνευσης του Μακαριώτατου Κιέβου κ. Επιφανίου από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.


Νομίζω ότι θα είναι πολύ χρήσιμο να δούμε την στάση των Κυπρίων Ιεραρχών για το Ουκρανικό σε σχέση με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και σε σχέση με την Οικουμενιστική Σύνοδο της Κρήτης.

2 comments:

  1. Θα ήθελα να σας υποβάλλω μια ερώτηση μιας και μπήκατε στον κόπο να διαβάσετε το "πόνημα". Το επίπεδο της μετάφρασης πώς σας φάνηκε; (Πιστεύω είναι η μόνη σοβαρή κριτική που μπορεί να γίνει 😂)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είσαι άπαιχτος! Δυστυχώς δεν γνωρίζω την γλώσσα του πρωτοτύπου

      Delete