Tuesday, November 10, 2020

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ



ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του κ. Αιμίλιου Πολυγένη

=====

Διευκρινήσεις σχετικά με δηλώσεις στην Εφημερίδα «Φιλελεύθερος» προς αποφυγή παρεξηγήσεων, έδωσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαϊας.

Ο Πανιερώτατος με γραπτή δήλωσή του μεταξύ άλλων τονίζει: 

«Δεν θα διακόψω και ούτε είχα ποτέ πρόθεση να διακόψω την μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου. Τον Αρχιεπίσκοπο και τον αναγνωρίζω και τον μνημονεύω και τον σέβομαι ως Προκαθήμενο. Με την πράξη του είναι που διαφωνώ και το είπα δημόσια.

Δεν μπορώ να συλλειτουργήσω με Επιφάνιο ή να παραστώ σε λειτουργία που μνημονεύεται αυτός διότι αυτό θα σήμαινε ότι αθετώ την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για ουδετερότητα. Αν παραστώ οπουδήποτε και αυτός μνημονεύεται σημαίνει ότι αναγνωρίζω αυτόν και την Εκκλησία του και έτσι παραβαίνω τις εντολές της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου»

Αυτό το θέμα εύκολα και χωρίς άλλη αναστάτωση στην Εκκλησία θα ξεκαθαρίσει μόνο όταν συνέλθει η Ιερά Σύνοδος στην οποία και βεβαίως θα συμμετέχω έστω και υπό διαμαρτυρία λόγω των γενομένων εάν κληθούμε. Τώρα έχουμε την απόφαση της συνόδου που είναι διαφορετική από αυτή την εκ των υστέρων του Προκαθημένου.

Στην Ιερά Σύνοδο ίσως και να πειστώ από επιχειρήματα για κάτι άλλο από αυτό που πιστεύω, αλλά θέλω να έχω το δικαίωμα να το συζητήσω και τελικά να έχει η Ιερά Σύνοδος τον τελικό λόγο. Όλα είναι θέμα αρχιερατικής συνειδήσεως και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους τους ενδιαφερόμενους και δεν θα έπρεπε να μας αναμειγνύουν με κοσμικά συμφέροντα τα οποία είναι ξένα και προς το ήθος αλλά και την θεολογία μας.

Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι οι δηλώσεις στο «Φιλελεύθερο» ήταν απαντήσεις σε ερωτήματα του δημοσιογράφου εξ ου και οι ανάλογες απαντήσεις".


ΠΗΓΗ:


Ιστοσελίδα "Ρομφαία"

No comments:

Post a Comment