Monday, November 16, 2020

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΑΡΧΙΜ Ι. ΚΩΣΤΩΦ,ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Χριστιανισμός και κοινωνία, έκδ. Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Ωρωπός 2020, σσ. 281.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Όταν σκεφτούμε από τη μια τη φιλοπονία του ακούραστου κληρικού Αρχιμανδρίτη Ιωάννου Κωστώφ, και από την άλλη τη μεθοδικότητα που τον διακρίνει, δεν θα εκπλαγούμε για τον αριθμό των βιβλίων που παραδίδει στην κυκλοφορία, ούτε για την ποιότητα των γραφομένων του. 

Στο βιβλίο που κρατάω στα χέρια μου καταπιάνεται με τη σχέση Χριστιανισμού και κοινωνίας και δίνει απαντήσεις σε θέματα τα οποία οι αρνητές και αντικείμενοι προβάλλουν κατά κόρον κατηγορώντας την πίστη μας. 


Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά σ’ ένα άλλο θέμα των ημερών μας, το συγκρητισμό, παραθέτει, συν τοις άλλοις, απόσπασμα επιστολής του μακαριστού γέροντος Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου στον πατριάρχη Αθηναγόρα.


Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης, λαμβάνοντας ως αφετηρία την επιστολή του Απ. Παύλου στους Γαλάτες, τονίζει: “Αυστηρότατη γλώσσα, αυστηρότατος έλεγχος. Καμμία υποχώρησι, κανένας  συμβιβασμός. “Αν περιτέμνεσθε, ο Χριστός δεν θα σας ωφελήση σε τίποτε” (Γαλ. ε΄2). “Φοβάμαι μήπως ματαίως κόπιασα για σας” (Γαλ. δ΄11).

Ποιος τα λέει αυτά; Ο Παύλος, το στόμα του Χριστού, αυτός που όλους τους αγαπούσε, και θυσιαζόταν για όλους, αυτός που ευχήθηκε να γίνη «ανάθεμα από το Χριστό» χάριν των άλλων! Και ποιο ήταν το θέμα της διαφωνίας με τους Γαλάτες; Η περιτομή! Δηλαδή θεσμός καιρικής μεν ισχύος, αλλά πάντως θεοσύστατος και όχι εφεύρημα δαιμόνων όπως τα παπικά αλάθητα και τα πρωτεία…Υστερούσε κι αυτός από αγάπη; Τι  κρίμα να μη ζη σήμερα, για να πάρη μαθήματα αγάπης από κάποιους σύγχρονους δικούς σας Επισκόπους!» 

Για το καυτό αυτό θέμα πόσο δίκιο έχει ο Νικ. Ψαρουδάκης που επισημαίνει στο ίδιο κεφάλαιο: «ο όρος «οικουμενισμός» είναι ένα σκοτεινό εφεύρημα για το κουκούλωμα της αλήθειας, μια πλαστή βίζα για την ελεύθερη κυκλοφορία της κάθε ανοησίας και πλάνης στο χώρος της θρησκευτικής πίστεως»!


Έχει και πολλά άλλα το χρήσιμο κι εύχρηστο αυτό εγχειρίδιο. Ιδιαιτέρως συνιστώ τα κεφάλαια Συγκρητισμός Α΄, Συγκρητισμός Β΄, Περί Αναστάσεως και Περί Γραφών. 


Εύχομαι από καρδιάς να έχει ο Θεός καλά το συγγραφέα ώστε με τον κάλαμο του να στηρίζει τους αδελφούς.

No comments:

Post a Comment