Friday, November 20, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ


 ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Η διακοπή της μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, από τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ρωσσίας, ήταν αναμενόμενη, αφού προαναγγέλθηκε από τον Σεβ. Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα.


Είναι γνωστή, άλλωστε, η πρακτική του Πατριαρχείου Ρωσσίας να διακόπτει την εκκλησιαστική κοινωνία με όσους Πρωθιεράρχες μνημονεύουν τον Μακαριώτατο Κιέβου Επιφάνιο.

Αυτό που ξενίζει, όμως, και προβληματίζει σοβαρά, είναι το timing της απόφασης, επειδή η απόφαση ελήφθη λίγες μόνον μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, που θα συζητήσει το θέμα.


Προφανώς, η απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσσίας, στην συγκεκριμένη στιγμή, θα φέρει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, που αντιτίθενται στην μνημόνευση του Μακαριωτάτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιου, από τον Μακαριώτατο Κύπρου κ. Χρυσόστομο.

Δεν φτάνει που οι Ρωσσόφιλοι Ιεράρχες θα πάνε στην Σύνοδο περιβεβλημένοι τον διάτρητο -για να μην πει κανείς αραχνούφαντο- θεολογικό θώρακα του αντιεπιστημονικού και κατώτερου των περιστάσεων βιβλίου του Πανιερώτατου Κύκκου, τώρα, μετά την απόφαση της Εκκλησίας της Ρωσσίας, θα αντιμετωπίσουν αδιέξοδα διλήμματα, που θα τους οδηγήσουν είτε στην πλήρη γελοιοποίηση, είτε στο Σχίσμα.


Ομολογώ ότι δεν μπορώ να κατανοήσω την χρονική συγκυρία της απόφασης του Πατριαρχείου της Ρωσσίας.


Ας αποτολμήσω μια εικασία.

Άραγε, οι Ρώσσοι Ιεράρχες πληροφορήθηκαν για το αξιοθρήνητο και καταγέλαστο περιεχόμενο του βιβλίου που εξέδωσε η Ιερά Μονή Κύκκου, και αντελήφθησαν ότι κατά την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, την Δευτέρα, θα γίνει η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου για τους Ρωσσόφιλους Κύπριους Ιεράρχες; 


Μήπως, σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι άκαιρη, αλλά πολύ προσεκτικά και μεθοδευμένα στοχευμένη η χρονική στιγμή της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσσίας; 

Μήπως αποσκοπεί στο να στριμωχτούν ακόμη περισσότερο οι Ρωσσόφιλοι Κύπριοι Ιεράρχες για να εξαναγκαστούν να προχωρήσουν σε Σχίσμα;


Ποιος ξέρει; 


Μια απλή υπόθεση έκανα.


Αν κάποιος έχει καλύτερη ιδέα, ας μας την κοινοποιήσει.


Σε κάθε περίπτωση αναμονή μέχρι την Δευτέρα, που θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο.

No comments:

Post a Comment