Sunday, November 15, 2020

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,"Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ: ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ, ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ"


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ


Joseph R. DiFranza MD, Η Νικοτίνη εξομολογείται: Δεν φταις εσύ, φταίω εγώ. Μετάφραση – επιμέλεια Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης - Λάμπρος Λαζούρας, Εκδ. Εν Τύποις, Λευκωσία 2014, σσ. 94.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Εύληπτο, προσιτό στον καθένα και επί της ουσίας θα χαρακτήριζα το παρόν βιβλίο, έργο του πρωτοπόρου ιατρού Τζόζεφ ΝτιΦράντζα. 


Καταπιάνεται με το φλέγον θέμα του καπνίσματος που φθείρει και υποσκάπτει αποδεδειγμένως την υγεία πολλών εκατομμυρίων συνανθρώπων μας ανά το παγκόσμιον. 

Μας παρουσιάζει με απλές κουβέντες, χωρίς να “κάνει το δάσκαλο”, τα επιστημονικά συμπεράσματά του για το ρόλο της νικοτίνης στο πρόβλημα του καπνίσματος. 


Προς μεγάλη μου έκπληξη έμαθα για πρώτη φορά πως η χημική αυτή ουσία, δηλ. η νικοτίνη, “ταρακουνά τον εγκέφαλο από το πρώτο κιόλας τσιγάρο, όπως ένα τσουνάμι”. 


Η άμεση αντίδραση που μου ήρθε στο μυαλό από την συγκλονιστική αυτή πληροφορία είναι ότι η μάχη εναντίον αυτής της εξάρτησης, διότι ακριβώς περί αυτού πρόκειται, κερδίζεται με τη φυγή, τουτέστιν την παντελή αποφυγή του πρώτου τσιγάρου. 


Σημειώνει ο καλός συγγραφέας: “Όπως τα παιδιά μαθαίνουν ξένες γλώσσες πιο γρήγορα από τους ενήλικες έτσι και ο εγκέφαλός τους προσαρμόζεται γρηγορότερα στη νικοτίνη. Αφού η προσαρμογή του εγκεφάλου στη νικοτίνη είναι  η βασική οργανική αιτία της εξάρτησης, όσο νεαρότερος  είναι ένας άνθρωπος όταν αρχίσει το κάπνισμα, τόσο ισχυρότερη είναι και η εξάρτηση που πιθανόν να αποκτήσει”. 

Όμως ο συγγραφέας δεν θέλει επ’ ουδενί να μας υποβάλει πως  η νικοτίνη είναι ανίκητη. Κάθε άλλο. 


Σημειώνει τα εξής: “Όταν έχετε γρίπη, είναι μεγάλη ταλαιπωρία τις πρώτες δύο ή τρεις μέρες και μετά σιγά-σιγά γίνεστε καλύτερα μέρα με τη μέρα. Σε διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων επιστρέφετε στα κανονικά σας επίπεδα. Για τους περισσότερους ανθρώπους η στέρηση της νικοτίνης είναι παρόμοια. Αισθάνονται ταλαιπωρία για τις πρώτες δύο ή τρεις μέρες και μετά λίγο-λίγο επανέρχονται στα φυσιολογικά τους επίπεδα”. 


Όπως καταλήγει συμπερασματικά αυτό που γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της υγείας είναι η σταθερή απόφαση για τη διακοπή του καπνίσματος. 


Ευχαριστούμε το συγγραφέα, αλλά και τους μεταφραστές ιατρούς κ. Ελπιδοφόρο Σωτηριάδη και Λάμπρο Λαζούρα για τον κόπο τους και τη συνεισφορά τους υπέρ του αγαθού της σωματικής υγείας. Δεν μιλάμε δα για μικρό πράγμα.

No comments:

Post a Comment