Friday, November 20, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του Μακαριώτατου Πατριάρχη των Σέρβων κυρού Ειρηναίου, που έχασε την μάχη με τον φονικό κορωνοιό.


Πριν λίγες μέρες η Εκκλησία της Σερβίας έχασε άλλο επίλεκτο μέλος της, τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κυρό Αμφιλόχιο (Ράντοβιτς).


Η Εκκλησία της Ελλάδος θρηνεί, ήδη, την απώλεια του Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρού Ιωάννη, ενώ το Πατριαρχείο Ρωσσίας έχασε 4 επισκόπους του στην Ουκρανία και στην Ρωσσία, από τον φονικό ιό.


Δεκάδες αρχιερείς νοσηλεύονται εξαιτίας του κορωνοιού ή βρίσκονται σε καραντίνα.

Αν οι απώλειες της Ορθοδοξίας αριθμούνται σε ορισμένες δεκάδες στην τάξη των επισκόπων, πολλαπλάσιοι ιερείς, μοναχοί και μοναχές έχασαν την μάχη με τον κορωνοιό και πολύ περισσότεροι είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ή βρίσκονται σε καραντίνα. 


Φυσικά ακόμη περισσότεροι λαϊκοί είναι θύματα του κορωνοιού.

Στην Λευκωσία, δύο ευλαβέστατοι παραδοσιακοί κληρικοί της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας, ο π. Γεώργιος Ζήνωνος και ο π. Ευστάθιος Σαββίδης, προσβλήθηκαν από τον κορωνοιό και βρίσκονται σε καραντίνα.


Τους ευχόμαστε, εκ βάθους καρδίας, ταχεία ανάρρωση.


Διάπυρες οι προσευχές μας προς τον Κύριο να καταταγούν εν χώρα ζώντων, όσοι κοιμήθηκαν εξαιτίας του φονικού ιού. 


Η Υπεραγία Μητέρα του Κυρίου ας φυλάξει όσους χαροπαλεύουν στην εντατική και όσους βρίσκονται σε καραντίνα.


Η Ορθοδοξία θρηνεί, σήμερα, τον πρώτο Προκαθήμενό της, που υπέκυψε στον φονικό ιό.


Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και ο τελευταίος.


Παραθέτουμε στην συνέχεια το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Cyprus Times”, που μας έδωσε την αφορμή για την σύνταξη του πιο πάνω σχολίου:



ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΙΟ


Της εφημερίδας “Cyprus Times”

=====


Σε ηλικία 90 ετών έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό την Παρασκευή ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο οποίος νοσηλευόταν από την περασμένη Τετάρτη σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου με κορωνοϊό.


Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε χοροστατήσει στις 8 Νοεμβρίου στην εξόδιο ακολουθία του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου, ο οποίος είχε αποβιώσει συνέπεια επιπλοκών του κορωνοϊού.


Ο Ειρηναίος, κατά κόσμον Μίροσλαβ Γκαβρίλοβιτς ήταν ο 45ος Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας.


Γεννήθηκε το 1930 στην πόλη Τσάτσακ της Κεντρικής Σερβίας. Σπούδασε στο τμήμα Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα.


Το 1959 εκάρη μοναχός. Το 1974 εξελέγη επίσκοπος της Επαρχίας της Μοραβίτσα και το επόμενο έτος επίσκοπος του Νις, θέση στην οποία παρέμεινε για 35 χρόνια.

2 comments:

  1. Να μας πληροφορήσετε κ. Τελεβαντε για το ποιος είναι ο τοποτηρητής του θρόνου της Εκκλησίας Σερβίας και τι πρεσβεύει σε σχέση με τις Ελληνόφωνες ορθόδοξες εκκλησίες και σε σχέση με τη Μόσχα. Αληθεύει ότι είναι όργανο του Μπατσκας;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχω καμμία πληροφόρηση, αλλά όσα λέτε με βάζουν σε μαύρες σκέψεις, επειδή αν είναι όργανο του Μπάτσκας σημαίνει ότι είναι και συνειδητός οικουμενιστής.

      Ο Θεός να βάλει το χέρι Του.

      Delete