Saturday, November 28, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ


 ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΖΕΡΒΑΚΟΣ


ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Οι τακτικοί αναγνώστες του ιστολογίου γνωρίζουν ότι αποφεύγω συστηματικά να αναρτώ εκτενή κείμενα, επειδή γνωρίζω -με απόλυτη βεβαιότητα- ότι δεν διαβάζονται από την συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών.


Γι’ αυτό, όταν θέλω να αναρτήσω εκτενές κείμενο

1.) Το δημοσιεύω τμηματικά,

2.) Δημοσιεύω μόνο περίληψη ή εκτενές απόσπασμα από αυτό,

3.) Το δημοσιεύω ολόκληρο, αλλά αφού κάνω πολλή επεξεργασία του κειμένου. Δηλαδή το χωρίζω αυθαίρετα σε ενότητες, βάζω αυθαίρετα επικεφαλίδες στις ενότητες κτλ.


Είναι οι μόνοι τρόποι που βρήκα ότι με βοηθούν να δώσω στην δημοσιότητα ένα αξιόλογο εκτενές κέιμενο.


Αλλοιώς, αν το παραθέσω όπως μου το στέλλουν να το δημοσιεύσω, γνωρίζω -όπως ανέφερα- με απόλυτη βεβαιότητα ότι αποκλείεται να διαβαστεί εκτός από ελάχιστους, οπότε προς τι η ανάρτηση του; 

Στην προκειμένη περίπτωση, αναδημοσιεύω -κατ’ εξαίρεση- το εκτενές κείμενο της κ. Σοφίας Χατζή και του π. Εμμανουήλ Γιαννούλη με την ελπίδα ότι θα διαβαστεί από πολλούς. 


Το κείμενο είναι πολύ ευανάγνωστο επειδή αφορά την ζωή και τις σχέσεις δύο σύγχρονων Αγίων: Του Αγίου Νεκτάριου και του Αγίου Φιλόθεου Ζερβάκου.


Για τον Άγιο Νεκτάριο τον θαυματουργό δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι ο μεγάλος Άγιος του 20ού αιώνα που βρίσκεται θρονιασμένος στην καρδιά όλων των πιστών.

Ο Άγιος Φιλόθεος Ζερβάκος υπήρξε στενός και αγαπητός μαθητής του Αγίου Νεκταρίου.


Μου δόθηκε η ευλογία αναξίως να γνωρίσω οκτώ από τους σύγχρονους Αγίους. Ήτοι τον Άγιο Φιλούμενο τον Νεομάρτυρα, τον Άγιο Παίσιο, τον Άγιο Καλλίνικο Εδέσσης, τον Άγιο Πορφύριο, τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη, τον Άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ και τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, τον κατεξοχήν μέντορά μου στην Θεολογία. 


Όλοι -φυσικά- με εντυπωσίασαν βαθειά.


Η γνωριμία μου με τον Άγιο Φιλόθεο Ζερβάκο με κατένυξε και μου έδωσε ακόμη περισσότερη κατάνυξη και δέος από ότι η γνωριμία μου με τους άλλους επίσημα Αγιοκαταταγμένους σύγχρονους Αγίους.

Μόνον που τον έβλεπες κατανοούσες και πριν ακούσεις τους λόγους ωφελείας που έλεγε, ότι ήταν άνθρωπος “ουκ εκ του κόσμου τούτου”. Ζούσε στην γη, αλλά πολιτευόταν ως οικιστής του Παραδείσου. 


Στο πρόσωπό του είχε απόλυτη ισχύ η ρήση από το “Γεροντικό” “αρκεί μοι η θέα του προσώπου σου.” 


Ας αναφέρω, μάλιστα, ότι ο ισχυρισμός ότι σε ωφελούσε ακόμη και η θέα του προσώπου του Αγίου Φιλόθεου (Ζερβάκου) δεν είναι απλά δική μου εκτίμηση. Το ίδιο μου είπε και ο μακαριστός Σέρβος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κύρος Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς).

Τα πνευματικά παιδιά του Αγίου Φιλόθεου Ζερβάκου είναι πολλά. Αναφέρω δειγματοληπτικά τους Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο (Καντιώτη) και Γέροντα Επιφάνιο (Θεοδωρόπουλο).


Είναι μοναδικό ευτύχημα ότι τώρα στην Ιερά Μονή Λογγοβάρδας εγκαταβιώνουν ευλαβέστατοι Ιερομόναχοι και μοναχοί με ορθόδοξο ομολογιακό φρόνημα που ζουν και πολιτεύονται σύμφωνα με το φρόνημα του Αγίου Φιλοθέου (Ζερβάκου).

No comments:

Post a Comment