Tuesday, November 17, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΘΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ (Lockdown);


ΘΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ (Lockdown);


Του Παναγώτη Τελεβάντου

=====


Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου προχώρησαν σε εγκλεισμό (lockdown). 


Το ίδιο έκαναν πολλές Ευρωπαικές χώρες -και όχι μόνο-, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την πανδημία του κορωνοιού και να εμποδίσουν την περαιτέρω διασπορά του φονικού ιού.

Ο Καθηγητής κ. Ιωαννίδης, με την πιο πάνω συνέντευξή του, στο βίντεο που προτάσσεται της ανάρτησης και με πολλές άλλες παρεμβάσεις του, εκφράζει την αντίθεσή του για τον εγκλεισμό (lockdown). Τις θέσεις του στηρίζει σε πολλά στατιστικά στοιχεία που προβληματίζουν σοβαρά. 


Με την παρέμβασή του ο Καθηγητής κ. Ιωαννίδης δίνει προπαντός μια ευρύτερη εικόνα των επιπτώσεων που έχει ο εγκλεισμός (lockdown), για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων.

Βεβαίως, η απόφαση του εγκλεισμού (lockdown), έχει ήδη αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις της πατρίδας μας και από τις πλείστες κυβερνήσεις της ευρύτερης Ευρωπαικής οικογένειας. 


Εμείς -φυσικά- δεν έχουμε καμμία δυνατότητα παρέμβασης. Πολλώ μάλλον δεν είμαστε σε θέση να συντελέσουμε στην λήψη καθοριστικών αποφάσεων.


Η παντελής έλλειψη ιατρικής παιδείας είναι φυσικό να μας καθιστά εντελώς ανίκανους να αξιολογούμε τα επιδημιολογικά φαινόμενα.

Είναι προφανές ότι δεν είναι σοβαροί άνθρωποι όσοι είναι άσχετοι με την ιατρική και παρόλα αυτά εκφέρουν -και μάλιστα με ιταμότητα- απόψεις, για τόσο πρωτόγνωρα και περίπλοκα επιδημιολογικά και άλλα ιατρικά θέματα.


Ήμουν με την εντύπωση ότι καθιερώθηκε καθολικά η άποψη ότι μόνον οι ειδικοί, για κάθε θέμα, είναι φρόνιμο να μιλούν και να παίρνουν αποφάσεις. 


Θεωρούσα -ανακριβώς- ότι έγινε κτήμα όλων ότι μόνον οι ειδικοί έχουν την ικανότητα να μιλούν για κάθε θέμα. 

Ο Πλάτωνας ανάλυσε τόσο διεξοδικά την ιδέα ότι μόνον οι ειδικοί έχουν την ικανότητα να μιλούν για κάθε θέμα ώστε πίστευα ότι είχε καταστεί αξίωμα στην ανθρώπινη σκέψη.


Και όμως!


Η πανδημία του κορωνοιού απέδειξε ότι αυτή η αυτονόητη αλήθεια κάθε άλλο παρά έχει γίνει καθολικά αποδεκτή.


Δυστυχώς ένα τρομακτικά ψηλό ποσοστό του λαού μας είναι επιρρεπές στην συνωμοσιολογία και πιστεύει τα πιο παρανοϊκά πράγματα αναφορικά με τον κορωνοιό και για πολλά άλλα θέματα.

Αυτή η παρανοϊκή προσέγγιση δεν αφορά ασφαλώς τον Καθηγητή κ. Γ. Ιωαννίδη ή τον Καθηγητή κ. Ελπιδοφόρο Σωτηριάδη και άλλους σοβαρούς και αξιόλογους επιστήμονες, οι οποίοι καταθέτουν την διαφωνία τους για τα μέτρα για τον κορωνοιό με βάση επιστημονικά ιατρικά δεδομένα.


Να ευχαριστήσουμε τον Καθηγητή κ. Ιωαννίδη, για την λίαν κατατοπιστική του παρέμβαση.


Έστω και αν εμείς -ως εικός- δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις επιστημονικές του θέσεις ευχόμαστε να προβληματίσει τους επαίοντες που παίρνουν τις δεσμευτικές για όλους μας καθοριστικές αποφάσεις.

No comments:

Post a Comment