Wednesday, November 25, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΣΟΦΙΛΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΡΩΣΣΟΦΙΛΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Με συναισθήματα άδολης χαράς και μεγάλης ανακούφισης, οι ανά την Ορθοδοξία πιστοί, πληροφορήθηκαν ότι οι Ρωσσόφιλοι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου υπέστησαν οδυνηρή ήττα -πραγματική πανωλεθρία- κατά την σημερινή συνεδρία της Ι. Συνόδου, για το Ουκρανικό.

Δέκα από τα 17 μέλη της Ιεράς Συνόδου στήριξαν την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει τον Μακαριώτατο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, ως Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Μόνον 6 Ιεράρχες συντάχθηκαν με το Ρωσσόφιλο στρατόπεδο, ενώ υπήρξε μία λευκή ψήφος, του Θεοφιλέστατου Νεαπόλεως κ. Πορφύριου, ο οποίος επαμφοτερίζει πάντοτε στις ψηφοφορίες της Ιεράς Συνόδου και σχοινοβατεί -ή μάλλον καρκινοβατεί-μεταξύ της υπακοής στον Γέροντά του, Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και την συμμόρφωσή του με την βούληση του Αρχιεπισκόπου. 

Η ουδετερότητα του Θεοφιλέστατου Νεαπόλεως κ. Πορφύριου προκαλεί την νοημοσύνη των πιστών, επειδή, πριν λίγες μέρες, στα ονοματήρια του Μακαριώτατου, συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο όταν μνημονεύθηκε από τον Μακαριώτατο Κύπρου ο Κιέβου Επιφάνιος. 


Επομένως για τι είδους ουδετερότητα μιλούμε Θεοφιλέστατε;


Θέατρο παίζετε εν τοις ιερωτάτοις;


Σε κάθε περίπτωση ο Θεοφιλέστατος Νεαπόλεως είναι γόνος του πλανεμένου, θεομπαίκτη και φαύλου Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και, ως εκ τούτου, ουδείς σοβαρός άνθρωπος τον υπολογίζει.

Όπως είχαμε πολλάκις αναφέρει, τον τελευταίο καιρό, οι Ιωσηφίτες και οι Κυκκώτες ήταν ενδεδυμένοι με αραχνοΰφαντη θεολογική πανοπλία, όπως φάνηκε από το αθεολόγητο, αξιοθρήνητο και καταγέλαστο βιβλίο, που εξέδωσε ο Πανιερώτατος Κύκκου για το Ουκρανικό, που περιέχει τις κατ’ επανάληψη χιλιοαπαντημένες Ρωσσόφιλες θέσεις.


Τι το παράξενο, λοιπόν, αν οι Ρωσσόφιλοι Ιεράρχες συνετρίβησαν -αποδεκατίστηκαν κυριολεκτικά-, στην σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, σε βαθμό που δεν κατόρθωσαν να πείσουν ούτε ορισμένους Kυκκώτες ή Ιωσηφίτες Ιεράρχες να ψηφίσουν υπέρ του Ρωσσόφιλου στρατοπέδου;

Εκφράζουμε την ανυπόκριτη χαρά μας, επειδή κατησχύνθησαν οι ρουβλιοκίνητοι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου.


Παρόλον ότι είναι αυτονόητο, για την αποφυγή κάθε αχρείαστης παρεξήγησης, αναφέρουμε ότι ουδόλως συγκαταλέγουμε τον Πανιερώτατο Μόρφου κ. Νεόφυτο στους Ρωσσόφιλους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Πανιερώτατος Μόρφου ψήφισε, με καθαρά θεολογικά κριτήρια, και χωρίς να αφορμάται από ιδιοτελή ελατήρια.


Πανιερώτατοι και Θεοφιλέστατοι Ρωσσόφιλοι Ιεράρχες! 


Αλλοίμονον αν ο πακτωλός των ρουβλίων των Ρώσσων προσκυνητών και των Ρώσσων αδελφών μας που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, είναι το κριτήριο για να λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα εκκλησιαστικά θέματα.


Μετά την σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου δεν ακούσαμε -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να κάνει δηλώσεις ο Ιωσηφίτης Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος.

Οι έτεροι Καππαδόκες, όμως, υπήρξαν λαλίστατοι.


Ο μεν Πανιερώτατος Κύκκου μας εξήγησε ότι είναι ο Άγιος Μάρκος Εφέσου ο Ευγενικός, ο δε Μητροπολίτης Ταμασού μας είπε ότι κατ’ οικονομία θα συνεχίσει το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ενώ επαφίεται στην αρχιερατική του συνείδηση, αν θα ξαναλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.!!!


Τις δηλώσεις των Κυκκωτών Ιεραρχών θα αναλύσουμε, συν Θεώ, λίαν προσεχώς, επειδή -κατά την λαϊκή φράση- έχουν πολύ ψωμί.!!!

Θα αναμένουμε, επίσης, να δούμε κατά πόσο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος θα κάνει δημόσιες δηλώσεις, για την σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου για το Ουκρανικό, ή αν θα επιλέξει να μη μιλήσει για το θέμα, αφού κατανοεί ότι δεν έχει να πει "σιγής τι κρείττον".


Περιττό να αναφέρουμε ότι, εις εκατέρα των περιπτώσεων, θα αναφερθούμε αναλυτικά στην στάση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Λεμεσού κ Αθανάσιου.

No comments:

Post a Comment