Thursday, November 19, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,Ο ΘΕΟΦ. ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΜΝΗΜΟΝΕΥΘΗΚΕ Ο ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ


Ο ΘΕΟΦ. ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΜΝΗΜΟΝΕΥΘΗΚΕ Ο ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε, για τα ονοματήρια του Αρχιεπισκόπου.


Ο Μακαριώτατος Κύπρου κ. Χρυσόστομος μνημονεύει, ήδη, σε κάθε Θεία Λειτουργία, τον Μακαριώτατο Κιέβου Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Άρα ο Θεοφιλέστατος Νεαπόλεως αναγνώρισε ήδη, με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, τον Μακαριώτατο Κιέβου Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Προφανώς η συμμετοχή του Θεοφιλέστατου Νεαπόλεως στο συλλείτουργο, κατά οποίο μνηνονεύθηκε ο Μακαριώτατος Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιου, προδικάζει και την στάση που θα τηρήσει στην συνεδρία της Ιεράς Συνόδου που θα συνέλθει λίαν προσεχώς πιθανώτατα την ερχόμενη Δευτέρα -εκτός απροόπτου- για να συζητήσει το Ουκρανικό.

Η στάση του επισκόπου Νεαπόλεως δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. 


Ο Θεοφιλέστατος ψηφίζει σταθερά στην Ιερά Σύνοδο σύμφωνα με την βούληση του Αρχιεπισκόπου. Απλά, σε ελάχιστες περιπτώσεις, ψηφίζει μεν οπωσδήποτε όπως ψηφίζει ο Μακαριώτατος, αλλά περιορίζεται να καταχωρήσει κάποια επιφύλαξη στα πρακτικά της Συνόδου.


Υπάρχουν δύο σοβαροί λόγοι που ο Θεοφιλέστατος Νεαπόλεως εναρμονίζεται πάντοτε με την βούληση του Αρχιεπισκόπου.


1.) Επειδή είναι βοηθός επίσκοπος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου, και

2.)  Επειδή είναι ανάστημα  του Πανιερώτατου Λεμεσού.


Το πρώτο είναι αυτονόητο και δεν χρειάζεται επεξήγηση. Πόσο εύκολο είναι να είσαι βοηθός επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου και να ενεργείς αντίθετα με την βούλησή του;


Το δεύτερο, όμως, χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.


Ο Πανιερώτατος Λεμεσού είναι μεγάλος τακτικιστής. Δεν έχει φραγμούς, γι’ αυτό και είναι απρόβλεπτος. Κινείται πάντοτε βάσει σταθερού σχεδίου που προωθεί τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του.

Ο Πανιερώτατος Λεμεσού δεν έχει κανένα λόγο να συγκρουστεί ευθέως με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 


Από το Φανάρι, εν πολλοίς, θα εξαρτηθεί η άνοδός του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο και από το Φανάρι θα εξαρτηθεί η Αγιοκατάταξη του πλανεμένου, Θεομπαίκτη και φαύλου του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού


Γι’ αυτό δεν θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα. 


Θα υποστηρίξει βέβαια τις θέσεις της Εκκλησίας της Ρωσσίας, για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή δεκάδων εκατομμυρίων ετησίως στα ταμεία της Μητρόπολής του. 


Θα είναι, όμως, ο πρώτος και καλύτερος που θα επιδιώξει μια συμβιβαστική λύση που θα δώσει -άμεση ή έμμεση- έγκριση στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για την μνημόνευση του Μακαριώτατου Κιέβου κ. Επιφάνιου.

No comments:

Post a Comment