Thursday, November 5, 2020

π. ΗΛΙΑ ΜΑΚΟΥ, 150 ΝΑΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΤΙΣΤΗΚΑΝ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ, 70 ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ 160 ΣΥΝΤΗΡΗΘΗΚΑΝ

Ας μη χάνουμε την πίστη μας!

Υπάρχουν και τα σκάνδαλα, υπάρχουν και τα ναυάγια. 

Υπάρχουν και οι ίντριγκες και η αντιευαγγελική πορεία πολλών ποιμένων.

Ας μη στρέφουμε το βλέμμα μας στους αποτυχημένους και στους καταχθόνιους

Ας το έχουμε προσηλωμένο στα θαύματα του Θεού που τελεί μέσα μας και γύρω μας.

Η αναβίωση της Εκκλησίας της Αλβανίας μέσα απο τα χαλάσματα δεν εξηγείται παρά μόνον ως θαύμα.


 150 ΝΑΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΤΙΣΤΗΚΑΝ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ, 70 ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ 160 ΣΥΝΤΗΡΗΘΗΚΑΝ


Του π. Ηλία Μάκου

=====


Από τη στιγμή, που ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ανέλαβε την ευθύνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, μέχρι σήμερα, τρεις περίπου δεκαετίες, ανεγέρθησαν εκ θεμελίων 150 νέοι ναοί, αναστηλώθηκαν 70 ναοί-μνημεία, ενώ επισκευάσθηκαν 160.


Εξάλλου περισσότερα από 70 μεγάλα οικοδομήματα ανεγέρθησαν ή αγοράσθηκαν και ανακατασκευάσθηκαν, για να στεγάσουν μητροπολιτικά οικήματα, σχολές, νηπιαγωγεία, ξενώνες, εργαστήρια, κλινικές, κέντρα νεότητος κλπ.

Το όλο οικοδομικό έργο ανέρχεται σε 450 κτίρια.

Να επισημανθεί ότι η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον για την έρευνα, την καταγραφή και αναστήλωση των διασωθέντων Ορθοδόξων μνημείων.


Μιλώντας πρόσφατα στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεων Τιράνων ο κ. Αναστάσιος ανέφερε: "Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες, πολλές απογοητεύσεις για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε, να συγκεντρώσουμε, δηλαδή, τα απαραίτητα ποσά για να ανεγείρουμε ναούς. Ο Θεός ξέρει όλη αυτή την εποποιΐα, η οποία υπήρξε".

Αυτές τις ημέρες έχει αναληφθεί πρωτοβουλία ανοικοδόμησης του ναού του αγίου Προκοπίου, ο οποίος είναι προστάτης των Τιράνων, η οποία δεν θα βέβαια, η τελευταία, αλλά είναι συμβολική για την πρωτεςύουσα της Αλβανίας.


Για τη συγκέντρωση των απαραίτητων χρημάτων ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανάις υπογράμμισε προς τους πσιτούς ότι "θα ήθελα προτού ξεκινήσω εγώ να παρακαλώ και να ζητώ στήριξη απ' αλλού και από το εξωτερικό, να προσφέρουμε εμείς ό,τι μπορούμε περισσότερο. Στο υπάρχον πάρκο η Εκκλησία του αγίου Προκοπίου η δική μας θα είναι μια παρουσία ομορφιάς και ελπίδας", επισήμανε.

Και πρόσθεσε: "Θυμάμαι ότι, όταν πριν από 25 χρόνια τριγύριζα σε διάφορα χωριά και μιλούσα για την ανάγκη να ξανακτίσουμε τους ναούς, σ' έναν εσπερινό στην περιοχή της Μουζακιάς, είχα πει το εξής απλό πράγμα: Ότι ο Θεός θα ευλογήσει την προσπάθειά μας. Εκείνο το οποίο δεν μπορεί να ευλογήσει και να πολλαπλασιάσει είναι το μηδέν. Το λίγο, όμως, το πολλαπλασιάσει".


Κατέληξε, σημειώνοντας πως "στην καινούργια πρωτοβουλία ανέγερσης του ναού του αγίου Προκοπίου, θα ήθελα όλοι ανεξαιρέτως οι Ορθόδοξοι, τουλάχιστον των Τιράνων, να έχουν συμμετάσχει, έστω και λίγο. Και είμαι βέβαιος ότι με αυτό τον τρόπο ο Θεός θα ευλογήσει, θα πολλαπλασιάσει αυτό το λίγο, θα φωτίσει και άλλους ανθρώπους να γίνουν πιο γενναιόδωροι και να ανακαλύψουμε και πάλι την παλιά κληρονομιά των Ορθοδόξων στην Αλβανία, που από το υστέρημά τους έκτισαν τους ναούς".

Πράγματι, η Εκκλησία της Αλβανίας, εκτός όλων των άλλων τομέων, που είναι αρκετοί, επένδυσε αρκετά χρήματα στην οικοδόμηση, ανοικοδόμηση και συντήρηση των ναών.


Και ήταν μια επίμοχθη και επώδυνη, μερικές φορές διαδικασία, ωστόσο ο καρπός πολύς.


Με υποστήριξη διεθνή, λόγω της ακτινοβολίας της προσωπικότητας του κ. Αναστασίου, αλλά και με το λεκ (νόμισμα της Αλβανίας) φτωχών ανθρώπων, έγιναν ναοί. Και έγιναν ναοί, "καμάρι" της κάθε περιοχής, "ουρανοί πολύφωτοι" και "παράδεισοι τερπνοί".

Αλλά και αποκαταστάθηκαν ναοί-μνημεία, που διασώζουν ολοζώντανη την παρουσία μέσα στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που υπήρξε πολυκύμαντη και αιματοκυλισμένη.


Kαι είναι αυτό ένα από τα σύγχρονα θαύματα στην Εκκλησία της Αλβανίας.


Χρειάζεται καρδιά καθαρή, για να αναγνωρίσουν οι άνθρωποι στα θαύματα του Θεού, που ποτέ δεν λείπουν, τη φανέρωση της θείας αγάπης, το νέο κόσμο της ελπίδας, που αναγγέλλει για τους πιστούς.


Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας έπεισε, πρώτα απ' όλα με την ίδια τη ζήση του, τους Ορθόδοξους στη γειτονική χώρα να καταλάβουν ότι ο ναός είναι το κέντρο της λατρείας και η πηγή του αγιάσματός.


Ο ναός δεν είναι ξεροί τοίχοι. Είναι εκκλησία του Θεού, που ελκύει, εμπνέει, μεταρσιώνει και αναβιβάζει τον άνθρωπο. Αλλά και περιέχει, περικλείει τον διαχρονικό πλούτο της Ορθοδοξίας.


ΠΗΓΗ:


Ιστοσελίδα “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment