Thursday, November 5, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Μακαριώτατε Κύπρου κ. Χρυσόστομε,


Την ευχή σας.


Σας απευθύνω, υικά και με κάθε σεβασμό, ως απλό μέλος της Εκκλησίας της Κύπρου, την παρούσα ανοιχτή επιστολή αναφορικά με την κρίση που ξέσπασε στην Εκκλησία της Κύπρου, επειδή μνημονεύσατε τον Μακαριώτατο Κιέβου κ. Επιφάνιο.


Μακαριώτατε! Σας παρακαλώ θερμά και υικά, να αποσυρθείτε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και να τερματίσετε τις δημόσιες αντεγκλήσεις με τους συνεπισκόπους σας.

Σας παρακαλώ, να μην μπείτε στον πειρασμό να παρέμβετε στον δημόσιο διάλογο του Παναγιώτατου με τους 4 Ιεράρχες, που αντιδρούν δημόσια για την μνημόνευση του Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.


Ευχής έργο είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι Ιεράρχες μας, στον τηλεοπτικό και άλλο δημόσιο διάλογο, να αποσύρουν την συζήτηση από την δημοσιότητα.


Μακαριώτατε! Οι αρχιερείς, που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας, έχουν χρέος απέναντι στον Χριστό, να πάρουν αποφάσεις για το Ουκρανικό θεσμικά. Δηλαδή Συνοδικά. 


Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λύνονται κατά Θεόν τα προβλήματα της Εκκλησίας.

Δεν έχει απολύτως καμμιά σημασία το ότι κανείς Ιεράρχης, που βρίσκεται σε αντιδικία μαζί σας, δεν ζήτησε να συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να επιληφθεί του θέματος.


Σημασία έχει ότι εσείς, ως Πρωθιεράρχης της Εκκλησίας μας, μπορείτε να προσκαλέσετε τα μέλη της Ι. Συνόδου, για να συζητήσετε διεξοδικά το θέμα, και να καταλήξετε -ει δυνατόν- σε ομόφωνη απόφαση, ή, σε περίπτωση που η ομοφωνία είναι αδύνατο να επιτευχθεί, να καταλήξετε σε απόφαση ευρείας πλειοψηφίας, που θα είναι -ως εικός- δεσμευτική για όλους.

Το πιο σημαντικό! 


Σας παρακαλώ θερμά και υικά, στην συνεδρία της Ιεράς Συνόδου που θα συγκαλέσετε, να επιμείνετε αποφασιστικά και μέχρι τέλους να συζητηθεί το Ουκρανικό με καθαρά εκκλησιαστικά κριτήρια. 


Τι λέγει το Ευαγγέλιο, τι επιτάσσουν οι Ιεροί Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων, τι μας διδάσκει η Εκκλησιαστική Ιστορία, πώς μας καθοδηγούν οι Άγιοι Πατέρες, τι μας διδάσκει δεσμευτικά η ορθόδοξη Εκκλησιολογία. Αυτά πρέπει να είναι τα κριτήρια της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου για όλα τα θέματα.


Είναι αδιανόητο να συνέρχονται, εν Συνόδω, οι αρχιερείς μας και να λαμβάνουν αποφάσεις, και μάλιστα για θέματα που βάζουν σε θανάσιμο κίνδυνο την ενότητα και την αλήθεια της Εκκλησίας, που βασίζονται 

1.) στα οικονομικά τους συμφέροντα, 

2.) στις φιλοδοξίες τους να καταλάβουν τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο ή 

3.) έτι χειρότερα στα γεωστρατηγικά παιγνίδια των μεγάλων δυνάμεων.

Δεν είμαι σε θέση -φυσικά- να γνωρίζω, αν ο Παναγιώτατος θα απαντήσει στην επιστολή των 4 αρχιερέων, ή αν θα θεωρήσει σκόπιμο να μη δώσει -για τους οποιουσδήποτε λόγους- συνέχεια στον διάλογο.


Το σίγουρο είναι ότι, με την τηλεοπτική του παρέμβαση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πέτυχε δύο ουσιαστικά πράγματα. 

1.) Ξανάβαλε στο κάδρο τον Πανιερώτατο Λεμεσού, ο οποίος είχε αποσυρθεί στο παρασκήνιο, την ώρα που οι δύο Κυκκώτες Μητροπολίτες συγκρούονταν δημόσια με τον Αρχιεπίσκοπο.


2.) Ανάγκασε και τους 4 αρχιερείς να απαντήσουν, στην επίθεση που τους έκανε, με πολύ ήπιο -σχεδόν ικετευτικό- τόνο. 

Σας παρακαλώ θερμά, Μακαριώτατε, να συμμετάσχετε μόνον θεσμικά, στον διάλογο του Οικουμενικού Πατριάρχη με τους 4 αρχιερείς, με την σύγκληση της Ιεράς Συνόδου.


Είναι φανερό ότι η δημόσια αντιπαράθεση των αρχιερέων μας 

1.) εξυπηρετεί μόνον τους εχθρούς της Εκκλησίας, 

2.) πολώνει το ήδη λίαν τεταμένο κλίμα, 

3.) ψυχραίνει καταλυτικά τις σχέσεις των πνευματικών μας ταγών,

4.) Υποσκάπτει το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας, και 

5.) κατασκανδαλίζει αφόρητα το πλήρωμα της Εκκλησίας και ιδιαίτερα τους ασθενέστερους στην πίστη αδελφούς μας.

Εξυπηρετεί, επίσης, όσους πανούργους έβαλαν μπροστά τους Πανιερώτατους Κύκκου και Ταμασού να αντιδικούν με τον Αρχιεπίσκοπο, την ώρα που οι ίδιοι ποιούν την νήσσαν και διασκεδάζουν, με την καρδιά τους, για την εκτράχυνση του δημόσιου διαλόγου μεταξύ των Ιεραρχών.


Για την αγάπη του υπέρ ημών πτωχεύσαντος, Μακαριώτατε, σας παρακαλώ θερμά, να μην υπάρξει καμμία άλλη δημόσια αντιπαράθεση των Ιεραρχών μας. 


Με υικό σεβασμό,


Παναγιώτης Τελεβάντος

1 comment:

  1. Κύριε τελεβαντε, ουσιαστικά κανακευετε τις θέσεις της Μόσχας και των μοσχοπαθων. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ η σύνοδος της Κύπρου και καμμιά άλλη τοπική σύνοδος να συζητήσει επί των αποφάσεων του οικουμενικού Πατριαρχείου. Τελεία και παύλα. Επιπλέον, η Κύπρος έχει ΠΡΟΚΑΘΉΜΕΝΟ του οποίου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα η μνημόνευση του νέου προκαθημένου. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι από περιττή έως ύποπτη.

    ReplyDelete