Monday, November 2, 2020

Π.ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΚΥΠΡΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΚΥΠΡΟΥ

 Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===== 

Από εκτενή συνέντευξη του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, που διαβάσαμε σήμερα, στην ιστοσελίδα “Ρομφαία”, παραθέτουμε για σχολιασμό το ακόλουθο απόσπασμα και επιφυλασσόμαστε να δούμε και άλλα σημεία που θίγει στην συνέντευξή του ο Μακαριώτατος λίαν προσεχώς.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου: “Οι τέσσερις μητροπολίτες που διαφώνησαν σας έστειλαν επιστολή να συγκληθεί Σύνοδος για το θέμα αυτό;” ο Μακαριώτατος απάντησε:

Όχι. Εδώ υπάρχει Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου και όποιος θέλει μπορεί να στείλει (εννοεί επιστολή). Εγώ είπα και ένας να ζητήσει εγώ θα κάνω Σύνοδο, αλλά δεν έστειλε κανένας. Και έκαναν και παρασυναγωγή.

Με κατηγορούν εμένα, αλλά συνήλθαν οι τέσσερις άνευ εμού. Αυτό λέγεται παρασυναγωγή και τιμωρείται αυστηρά και με καθαίρεση. Αλλά εγώ δεν είπα τίποτα. Αυτά που καταδικάζουν τα κάνουν οι ίδιοι και εγώ σιωπώ να δω η παρανομία τους πού θα φθάσει.

Η πόρτα μου είναι ανοικτή. Γιατί δεν ήλθαν να διαμαρτυρηθούν; Θα τους εξηγούσα.”

Τι μας πληροφορεί ο Μακαριώτατος;

Ότι δεν έστειλε κανένας επίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου επιστολή στην Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου με την οποία να ζητά την σύγκληση της Ιεράς Συνόδου. 

Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος απεκάλυψε ότι ο ίδιος ξεκαθάρισε στους συνεπισκόπους του, από την αρχή, ότι, έστω και ένας επίσκοπος να του ζητούσε να συγκαλέσει την Σύνοδο, ο Μακαριώτατος θα την συγκαλούσε με μεγάλη προθυμία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, επίσης, κάλεσε τους 4 επισκόπους, που εξέδωσαν την Ανακοίνωση εναντίον του, μόλις μνημόνευσε τον Κιέβου Επιφάνιο, να σεβαστούν τα θέσμια και τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας. 

Τους εξήγησε ότι η μεταξύ των 4 διαβούλευση και η έκδοση κοινής Ανακοίνωσης, εκτός των πλαισίων της Συνόδου και εν αγνοία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, συνιστά φατρία, τυρεία και παρασυναγωγή, που τιμωρείται με καθαίρεση, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες.

Παρακαλούμε θερμά και υικά τους Πανιερώτατους Μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Κύκκου και τον Θεοφιλέστατο Αμαθούντος, αφού εξέδωσαν δημόσια Ανακοίνωση εναντίον του Αρχιεπισκόπου, να απολογηθούν δημόσια στον Μακαριώτατο για το φατριαστικό τους φρόνημα και την παρασυναγωγή που έπηξαν. 

Παράλληλα να ζητήσουν την άμεση σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για να συζητήσουν όλοι οι αρχιερείς μας το θέμα, χωρίς ανώφελες δημόσιες αντεγκλήσεις, που σκανδαλίζουν τους πιστούς.

Προπαντός παρακαλούμε θερμά και υικά τους πνευματικούς μας πατέρες, να παραμερίσουν κάθε εξωεκκλησιαστικό κριτήριο και να καταλήξουν σε κατά Θεόν αποφάσεις, με αποκλειστικό κριτήριο το Ευαγγέλιο και τους Ιερούς Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων.

No comments:

Post a Comment