Friday, August 3, 2018

ΑΝΗΣΥΧΩ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ


ΑΝΗΣΥΧΩ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Εξέφρασα πολλές φορές τον μέγα φόβο που με συνέχει ότι βρισκόμαστε μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο δημιουργίας Πανορθόδοξου Σχίσματος, εξαιτίας της πρόθεσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Πρόσφατο άρθρο του κ. Αριστείδη Πανώτη, στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου”, με βοήθησε να αντιληφθώ ότι ο κίνδυνος αυτός είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από ότι νόμιζα.

Ο κ. Πανώτης -καταξιωμένος Εκκλησιαστικός Ιστορικός- είναι λίαν έμπιστος των εκάστοτε Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

Αυτό που με ανησύχησε προπαντός είναι ότι ο κ. Πανώτης θεωρεί τον φόβο δημιουργίας Πανόρθοδοξου Σχίσματος λεονταρισμούς της Εκκλησίας της Ρωσσίας και όχι πραγματικό κίνδυνο που απειλεί την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Αν την άποψη αυτή συμμερίζεται ο Παναγιώτατος και οι επιτελείς του (συνοδικοί και άλλοι) τότε δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προφητεύσει ότι βρισκόμαστε προ των πυλών Πανορθόδοξου Σχίσματος.

Θα δούμε -συν Θεώ- σε άλλο άρθρο ποιες Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν το Πατριαρχείο Μόσχας και ποιές γεωστρατηγικές προυποθέσεις πρέπει να πληρούνται για να γίνει δυνατή η παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. 

Το βασικό λάθος της ανάλυσης του κ. Πανώτη έγκειται στο ότι θεωρεί την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας εκκλησιαστικό θέμα, ενώ είναι καθαρά γεωπολιτικό. Η εκκλησιαστική διάσταση του θέματος απλά εξυπηρετεί τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της Δύσεως και δη των ΗΠΑ, της Ρωσσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας, αλλά και της Τουρκίας.

Η Ουκρανία δεν είναι Εσθονία. Οι Ρώσσοι την θεωρούν κοιτίδα της πίστης και του πολιτισμού τους. Το πιο σημαντικό! Ύψιστα γεωστρατηγικά συμφέροντα του Ρωσσικού κράτους επιβάλλουν η Ουκρανία να παραμείνει υπό την επιρροή της Ρωσσίας. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντιδράσει υποτονικά το Πατριαρχείο Ρωσσίας, αν το Φανάρι χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Η αφαίρεση του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη από τα δίπτυχα θα ακολουθήσει αμέσως μετά την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία και επομένως το Σχίσμα των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπολέως και Ρωσσίας θα γίνει γεγονός. Αν μάλιστα και άλλες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες κάνουν το ίδιο τότε το φάσμα του Πανορθόδοξου Σχίσματος θα γίνει πραγματικότητα. 

1 comment:

  1. Στα τέλη Αυγούστου-Αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσει το όλο θέμα, ως προς το πού πηγαίνει, όχι επικοινωνιακά, αλλά πραγματικά. Σημαντικός σταθμός η επικείμενη συνάντηση Βαρθολομαίου και Κηρύλλου στο ίδιο διάστημα.Προσωπικά πιστεύω, ότι το Ουκρανικό θέμα παράλληλα με την γεωπολιτική του διάσταση έχει και σαφή Εκκλησιαστική διάσταση και λειτουργεί σαν μοχλός πίεσης προς τους Ρώσους για να αποδεχθούν τις αποφάσεις της "Συνόδου" της Κρήτης. Εάν ο Ρώσος Πατριάρχης συμβιβαστεί στο θέμα αυτό, στην επικείμενη συνάντηση, τότε το Ουκρανικό θέμα δεν θα λυθεί μονομερώς, εάν όχι τότε το πιθανότερο το Φανάρι θα προχωρήσει χωρίς να υπολογίσει συνέπειες, όπως έπραξε και στην περίπτωση της Κρήτης, που προχώρησε παρά την απουσία των τεσσάρων τοπικών Εκκλησιών

    ReplyDelete