Tuesday, August 21, 2018

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ, ΑΡΧΙΜ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΕΡΑΚΗ, ΑΡΧΙΜ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ
_________

Αρχιμ. Νικοδήμου Γ. Αεράκη, Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, Πολύφωτος αστήρ και στύλος της Ορθοδοξίας, έκδ. Νεκτάριος Δ. Παναγόπουλος, Αθήνα 2018, σσ. 95. 

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ευγνωμόνως αφιερώνει το παρόν ο π. Νικόδημος στο Γέροντα Επιφάνιο, χαρακτηρίζοντάς τον «φιλόστοργο πατέρα, απλανή οδηγό, διακριτικό πνευματικό, θαυμαστό νυμφαγωγό, γνήσιο ποιμένα, άριστο παιδαγωγό, πανάρετο ασκητή, τέλειο διδασκαλο, ακαταγώνιστο υπέρμαχο της αλήθειας και της κανονικής τάξεως της Εκκλησίας, νεοφανή μεγάλο Πατέρα της Ορθοδοξίας». 

Ο γράφων δεν έχει κανένα πρόβλημα να ενστερνισθεί τους ανωτέρω χαρακτηρισμούς αφού και Άγιοι όπως τον Ιουστίνο Πόποβιτς και τον Παΐσιο τον Αγιορείτη τον είχαν επαινέσει. 

Όσον αφορά το περιεχόμενο του βιβλίου πρόκειται για δέκα ομιλίες του π. Νικοδήμου που εκφωνήθηκαν σε ισάριθμα μνημόσυνα του π. Επιφανίου. Η πρώτη εκφωνήθηκε στα 1990 και οι υπόλοιπες από το 2009 μέχρι το 2017. 

Ο συγγραφέας, μέσω των ως άνω ομιλιών, βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις αρετές που κοσμούσαν το Γέροντα, αλλά και τις θέσεις του για τα διάφορα ζητήματα που ταλανίζουν σήμερα την Εκκλησία. 

Αναφορικά με τη συμμετοχή των Ορθοδόξων στο κατ’ ευφημισμό Π.Σ.Ε. ο π. Νικόδημος μας πληροφορεί ότι ο αοίδιμος Γέροντας έγραφε στα 1958: «Αντετάχθημεν (εις την συμετοχήν της Εκκλησίας της Ελλάδος) διότι επιστεύομεν ότι ουδέν καλόν έμελλεν εκ της τοιάυτης συμμετοχής να προκύψη, μάλλον δε βλάβη δια την ημετέραν Εκκλησίαν. Πώς είναι δυνατόν να υπάρξη και η πλέον αμυδρά ελπίς ενώσεως όταν ο Προτεσταντισμός δεν δύναται να κατορθώση ιδίαν ένωσιν»; 

Αυτά διεκύρηττε ο μακαριστός Γέροντας το 1958. Τι θα έλεγε αν έβλεπε τις κακόφημες αποφάσεις του Πόρτο Αλλέγρε ή του Πουσάν, η του Χαράρε; Τι θα έλεγε αν έβλεπε το τραγελαφικό γεγονός του συναγελασμού των Ορθοδόξων μετά των κακοδόξων Μονοφυσιτών στο «Π.Σ.Ε.», όπου ονομάζονται πλέον αμφότεροι Ορθόδοξοι; 

Πώς θα αντίκρυζε την κακόφημη απόφαση του Κολυμβαρίου του 2016, όπου σύμπας ο εσμός των Προτεσταντών (μαζί με τους Παπικούς και τους Μονοφυσίτες) ονομάσθηκαν παγηγυρικώς, παρά τη σωρεία των κακοδιδασκαλιών τους, «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες»;

No comments:

Post a Comment