Sunday, August 26, 2018

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ


 ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ρεπορτάζ του κ. Σωτήρη Τζούμα, στο ιστολόγιό του “Εξάψαλμος”, μας πληροφορεί, ότι, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα ασχοληθεί με την πρόσκληση που απέστειλε το Φανάρι στους Μητροπολίτες των Νέων Χωρών για να παραστούν στην Σύναξη των Ιεραρχών του Θρόνου για την αρχή της Ινδίκτου.

Αναφέρει ο κ. Τζούμας:

“Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα πάνε στην Κωνσταντινούπολη και θα παραστούν στη συνεδρίασης όλοι οι Ιεράρχες πλην των Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Λήμνου, οι οποίοι δήλωσαν αδυναμία λόγω γήρατος. 

Δεν ξέρουμε τί στάση θα κρατήσει η Σύνοδος αλλά οι Μητροπολίτες είναι αποφασισμένοι να πάνε και μάλιστα τινες εξ αυτών που συμμετέχουν στη ΔΙΣ θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ της συμμετοχής τους στη Σύναξη στο Φανάρι και θα ζητήσουν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην αφήσει να έλθουν ξανά σε αυτό το σημείο οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών”.

Αν οι πληροφορίες του κ. Τζούμα είναι ακριβείς ότι οι Ιεράρχες των Νέων Χωρών θα πορευθούν στο Φανάρι, ασχέτως της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, αυτό προφανώς θα είναι άγριο χαστούκι στις παρειές του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αφού οι μισοί τουλάχιστον Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος θα τον αδειάσουν κανονικά.

Καμιά εντύπωση δεν προξενεί ότι οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Λήμνου και Παραμυθίας δεν θα παραστούν για λόγους υγείας.

Αλλά μεγάλη εντύπωση προκαλεί ότι ο Σεβ. Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο οποίος πριν τρία χρόνια αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραστεί στην Σύναξη των Ιεραρχών του Θρόνου, αυτή την φορά -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κ. Τζούμα- θα παραστεί, ενώ γνωρίζει την στάση του Αρχιεπισκόπου.

Θα αναμένουμε φυσικά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα δούμε ποιοι τελικά αρχιερείς θα πορευθούν στο Φανάρι, αλλά ούτως ή άλλως, αν όντως η συντριπτική πλειοψηφία των Ιεραρχών των Νέων Χωρών πορευθεί στο Φανάρι, τότε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Αν μάλιστα ο Αρχιεπισκοπος Ιερώνυμος γνωρίζει τι θα πράξουν σχεδόν όλοι οι Ιεράρχες των Νέων Χωρών τότε δεν αποκλείεται -την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος- να χρυσώσει το χάπι της επερχόμενης ήττας με το να προτείνει ο ίδιος την μετάβαση των Ιεραρχών των Νέων Χωρών στο Φανάρι.

Ες αύριον τα σπουδαία!

No comments:

Post a Comment