Wednesday, August 29, 2018

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΕΤΡΕΨΕ, ΠΑΛΙ, ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΠΡΟΕΤΡΕΨΕ, ΠΑΛΙ, ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ

Του κ. Θεόδωρου Καλμούκου
=====

“Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου την Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018 προέτρεψε ευσχημόνως τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο να υποβάλλει οικειοθελώς την παραίτηση του.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Πατριάρχης προβαίνει σε μία τέτοια κίνηση. Η προηγούμενη φορά ήταν στο τέλος του Μαΐου όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» την Πέμπτη 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος φέρεται να είπε επίσημα εν Συνόδω στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο τα εξής: «Αγιε Αμερικής έχετε κάνει μία αξιόλογη ποιμαντορία τόσα χρόνια και τώρα κινδυνεύετε στα τέλη της Αρχιεπισκοπίας σας να εκθέσετε τον εαυτό σας. Σας καλώ να αναλογιστείτε αν όχι την προσωπική σας υστεροφημία και αξιοπρέπεια, να σκεφθείτε το κύρος της Εκκλησίας, στο πνεύμα και αυτών που σας είπα και στην προηγούμενη συνεδρία της Συνόδου και να πράξετε ανάλογα», υπενθυμίζοντας του την πρόταση να υποβάλλει εθελουσίως την παραίτηση του.

Εν τω μεταξύ ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μέχρι την Τετάρτη 29 Αυγούστου ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί οικειοθελώς.

Σε περίπτωση που επιμείνει ο Αρχιεπίσκοπος να μην υπακούσει στο κέλευσμα του Οικουμενικού Πατριάρχη και μάλιστα δύο φορές και της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου, η μόνη επιλογή που απομένει πλέον είναι να γίνει εκλογή του και να του δοθεί μία άλλη Μητρόπολη από το Συνταγμάτιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια να προχωρήσει η Σύνοδος σε εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Η τωρινή Σύνοδος θα ολοκληρώσει τις εργασίες της την Παρασκευή 31 Αυγούστου. Η επόμενη Σύνοδος του Φαναρίου θα συνεδριάσει υπό την νέα της σύνθεση στις αρχές Οκτωβρίου.

ΠΗΓΗ:

Ρομφαία

No comments:

Post a Comment