Saturday, August 25, 2018

ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ


ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

Της κ. Ελένης Λωρίτου
=====

Έγκλημα πού;! Στον λόφο του Φιλοπάππου κάτω από την Ακρόπολη και μέρα μεσημέρι! Φυσικό δεν είναι, όταν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας το έχουν κατακλύσει οι λαθρομετανάστες; Κάτω από την Ομόνοια έχει μαυρίσει ο τόπος. 

Παλαιόθεν γνωστά τα ρυπαρά σοκάκια από την Αθηνάς μέχρι την πλατεία Κουμουνδούρου. Μπροστά στα μάτια σου μπορεί να συναντούσες ό,τι νάναι! Στα σκαλοπάτια κάτι σπιτιών με κλειστά παντζούρια καθόταν μιά γρηά με βαμμένα χείλη σαν της μαιμούς τον κ...και με αναίδεια καλούσε ό,τι αρσενικό περαστικό. Σοκάκια παραδομένα στο ευτελές εμπόριο. Ρυπαρά από πάσης πλευράς ήταν τα σοκάκια που οδηγούσαν στην Ευριπίδου και Μενάνδρου γωνία, όπου ήταν και είναι οι "Τρείς Ιεράρχες". 

Νιάτα μου όμορφα! Με τι πόθο και θεία αναζήτηση περπατούσα αυτούς τους ρυπαρούς δρόμους που οδηγούσαν στους "Τρεις Ιεράρχες"! Αργότερα έμαθα ότι εκεί κοντά στην Πειραιώς, στην "Πολυκλινική" υπηρετούσε ο Άγιος Πορφύριος. Σήμερα σε αυτούς τους αγιασμένους δρόμους από την περπατησιά αγίων όπως ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, ο άγιος Πορφύριος, ο άγιος Νικόλαος ο Πλανάς, ο Παπαδιαμάντης λίγο παραπάνω έχουν στήσει τα λημέρια τους οι λάθρο. Δεν κυκλοφορείς. Την βόλτα τους παίρνουν οι άνθρωποι μέχρι την Ακρόπολη και "λιάζονται" στην Ομόνοια! Μέσα στον ειδυλλιακό λόφο στήνουν καρτέρι. 

Παραδόθηκε η Αθήνα στα άγρια ένστικτα των μελαμψών καταληψιών! Κομμένος και ο λόφος μέχρι τον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαδιάρη για να πάρει κανείς μία ανάσα. Θυμάστε το κυνικό χαμόγελο της κυρά Τασίας; Αυτοί πρέπει να δικαστούνε, κακό χρόνο νάχουν, και όχι ο κάθε απολιτογράφητος λάθρο. Να χαμογελάσει η γρηά πάνω από το φέρετρο του παιδιού της αν έχει ή μήπως είναι μαγκούφα;!

Και όχι να κλαίει η κάθε Ελληνίδα μάνα!

Πού να γίνει και το τζαμί! Πότε θα ξεκουμπιστούνε;! Πότε θα τους πάρει ένα ποτάμι να ξεβρωμίσει ο τόπος;!

No comments:

Post a Comment