Tuesday, August 28, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Παρακολουθώ με πολλή προσοχή και μεγάλο ενδιαφέρον την σειρά των αποκαλυπτικών άρθρων του καλά ενημερωμένου κ. Γ. Παπαθανασόπουλου αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η σειρά των άρθρων επιγράφεται Η Ορθοδοξία το 2018.” 

Για την ώρα θα καταθέσω ένα σχόλιο για την στάση που θα τηρήσουν οι Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες σε περίπτωση που το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχωρήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο κ. Παπαθανασόπουλος αναφέρει ποιες Εκκλησίες θα αποδεχτούν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και ποιες θα αρνηθούν να το πράξουν.

Κατά την άποψή μου δεν είναι αυτή η ουσία του θέματος.

Και εξηγούμαι.

Δεν νομίζω ότι στο Φανάρι θα χάσουν τον ύπνο τους αν οι Εκκλησίες της Σερβίας, της Τσεχίας και των Σλοβακικών χωρών, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, ίσως και της Γεωργίας και της Ρουμανίας αρνηθούν να αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Αυτό που θα αποτρέψει το Φανάρι από το να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας είναι αν οι πιο πάνω Εκκλησίες, όχι μόνον θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν ως έγκυρη την Αυτοκεφαλία, αλλά αν είναι πρόθυμες να διακόψουν την εκκλησιαστική κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το Πατριαρχείο Ρωσσίας αποκλείεται να αποδεχτεί παθητικά την Ανακήρυξη Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Θα αφαιρέσει αμέσως το όνομα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τα Δίπτυχα.

Θα κάνουν, όμως, το ίδιο και οι άλλες Εκκλησίες που θα αρνηθούν να αναγωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας;

Παρόλον ότι έιναι δύσκολο να γίνει πιστευτό ότι θα κινηθούν τόσο ριζοσπαστικά, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα κάνουν. Ιδιαίτερα οι Εκκλησίες της Αντιοχείας και της Σερβίας.

Βεβαίως και μόνη η ακοινωνησία Μόσχας και Φαναρίου είναι αρνητικώτατη εξέλιξη που θα πληγώσει βαθύτατα την ενότητα της Εκκλησίας.

Αν, όμως, τελικά υπάρχουν και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες πρόθυμες να κάνουν το ίδιο, τότε το φάσμα Πανορθόδοξου σχίσματος είναι επί θύραις. 

Προσευχόμαστε εκτενώς προς τον Κύριο η προγραμματισμένη συνάντηση τέλη του Αυγούστου του Πατριάρχη Κύριλλου και των συνεργατών του στο Φανάρι με τον Παναγιώτατο και την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα αποβεί καρποφόρα και όποιες εξελίξεις δρομολογηθούν θα είναι με την σύμφωνη γνώμη και των δύο Εκκλησιών.

Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι Σχίσμα το οποίο μάλιστα μπορεί να εξελιχθεί σε Πανορθόδοξο Σχίσμα.

No comments:

Post a Comment