Thursday, August 30, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου”, το ρεπορτάζ του κ. Αριστείδη Βικέτου “Συνάντηση Βαρθολομαίου- Κυρίλλου αύριο στο Φανάρι”.

Στην συνάντηση των δύο Οικουμενιστών Πατριαρχών θα τεθεί -κατά προτεραιότητα- η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Αν τελικά το Φανάρι προχωρήσει σε Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, θα ακολουθήσει άμεση διακοπή κοινωνίας του Πατριαρχείου Μόσχας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. 

Είναι άγνωστο, όμως, κατά πόσον οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Μόσχας.

Είναι ένα πράγμα η απροθυμία πολλών Εκκλησιών να αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και εντελώς διαφορετικό η απόφαση να προχωρήσουν σε ακοινωνησία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι Εκκλησίες της Αντιόχειας και της Σερβίας είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν την Μόσχα και να αφαιρέσουν από τα Δίπτυχα το όνομα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Η Αντιόχεια δεν έχει καμία επιλογή παρά να υπακούει τυφλά στην Μόσχα. Αν υπάρχει η Συρία ως κράτος, οφείλεται αποκλειστικά στην Ρωσσία. Πώς θα τολμήσει, λοιπόν, να μην υπακούσει στην επιθυμία του Ρωσσικού κράτους και της Ρωσσικής Εκκλησίας;

Το Πατριαρχείο Σερβίας δεν θα αποδεχτεί την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας επειδή η Σερβία:

1.) Στηρίζεται -τα μέγιστα- στην Ρωσσική Ομοσπονδία για να επιβιώσει σε ένα έντονα εχθρικό περιβάλλον.

2.) Τρέφει τον δικαιολογημένο φόβο ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά την Αυτοκεφαλοποίηση της Ουκρανίας, θα κάνει το ίδιο με την Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και άλλων περιοχών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες δεν ανήκουν στην σημερινή Σερβική Επικράτεια όπως λ.χ. το Μαυροβούνιο.

Το μέγα ερώτημα είναι, αν το Πατριαρχείο Σερβίας προκρίνει την ανοιχτή σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή αν θα αποφύγει να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα φοβούμενο ότι, αν διακόψει την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα επιταχύνει την Αυτοκεφαλοποίηση των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου.

Οι εξελίξεις θα καθοριστούν -εν πολλοίς- με την αυριανή συνάντηση των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας.

Γι’ αυτό, ας πέσουμε όλοι στα γόνατα, επειδή το διακύβευμα είναι αυτή αύτη η ενότητα της Εκκλησίας. 

No comments:

Post a Comment