Monday, August 27, 2018

ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ!


ΒΑΤΕΡΛΩ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ!

(Δόξα σοι ο Θεός!)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην “Ρομφαία”, το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη:

“ΔΙΣ για Σύναξη σε Φανάρι: ''Πράξτε κατά βούληση''

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 27 Αυγούστου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr μετά από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και μετά από μακρύ διάλογο με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου αποφασίστηκε ομόφωνα να αποσταλλούν οι επιστολές του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσω της Ιεράς Συνόδου προς τους Μητροπολίτες των Ν. Χωρών και αυτοί να πράξουν σε σχέση με τη συμμετοχή τους στην Ιερά Σύναξη όπως οι ίδιοι κρίνουν με σεβασμό προς το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.”

Το χθεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο μας το επιγράψαμε “Συντριπτική ήττα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου”.

Το σημερινό το επιγράφουμε “Βατερλώ του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου”.

Παρόλον ότι ακόμη δεν έχουν γνωσθεί λεπτομέρειες της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου το βέβαιο είναι ότι 

1.) Η μετάβαση των Ιεραρχών των Νέων Χωρών στην Σύναξη των Ιεραρχών του Θρόνου, που συγκάλεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπήρξε αντικείμενο ευρείας συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκε άγρια στριμωγμένος και αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. 

2.) Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος -την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος- έκανε εισήγηση οι Ιεράρχες των Νέων Χωρών να πράξουν κατά βούληση ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους να πράξουν αντίθετα από την βούληση του Αρχιεπισκόπου.

Η συντριπτική ήττα -κυριολεκτικά το Βατερλώ- του Αρχιεπισκόπου, το κανονικό άδειασμα που του έκανε η Διαρκής Ιερά Συνοδος και οι Ιεράρχες των Νέων Χωρών σηματοδοτούν μια νέα ελπιδοφόρα πραγματικότητα για τα εκκλησιαστικά μας πράγματα.

Το μέγα ερώτημα είναι αν εφεξής η Ιεραρχία θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα γίνει φραγμός στην αυθαιρεσία και στην αντισυνοδική συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου. 

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας πήρε ομόφωνες αποφάσεις για την Σύνοδο της Κρήτης, για τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών, για την Μακεδονία κτλ., αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγραψε στα κατύμματα των υποδημάτων του τις ομόφωνες αποφάσεις της Ιεραρχίας και επέβαλε την αυθαιρεσία του.

Γι’ αυτό είναι τουλάχιστον ευτύχημα το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος της αισχύνης ντροπιάστηκε και μπήκε στην θέση του με την σημερινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. 

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι με την μετάβαση των Ιεραρχών στο Φανάρι. 

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θα εκμεταλλευτεί την παρουσία των Ιεραρχών στο Φανάρι για να τους καταστήσει άμεσα ή έμμεσα συνένοχους για πολλά κρίσιμα και αμφιλεγόμενα θέματα, που αφορούν τον Οικουμενισμό, την Σύνοδο της Κρήτης, την φιλοπρωτεία των Ορθοδόξων Εκκλησιών, την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και των Σκοπίων, την αντικανονική εκπαραθύρωση Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου κτλ.;

No comments:

Post a Comment