Saturday, August 25, 2018

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΣΧΟΒΙΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΣΤΙΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ;



ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΣΧΟΒΙΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΡΙΩΤΕΣ ΣΤΙΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στην “Ρομφαία”: 

“Ἐπί τῇ σήμερον, 24ην Αὐγούστου, ἀγομένῃ 27ῃ ἐπετείῳ τῆς ἀνεξαρτησίας τῆς Οὐκρανίας, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, ἐπεκοινώνησε τηλεφωνικῶς πρός τόν Πρόεδρον τῆς Χώρας Ἐξοχώτατον κ. Πέτρον Ποροσένκο καί διεβίβασεν αὐτῷ καί ὁλοκλήρῳ τῷ Οὐκρανικῷ λαῷ τάς εὐχάς καί τήν εὐλογίαν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας, γεννησάσης αὐτούς ἐν Χριστῷ καί συνεχιζούσης καί σήμερον τό στοργικόν ἐνδιαφέρον αὐτῆς διά τήν ἐμμονήν ἐν τῇ πίστει, τήν ἑνότητα καί τήν εὐημερίαν τοῦ λαοῦ καί τήν πνευματικήν ἀνακαίνισιν τῆς πατρίδος αὐτοῦ Οὐκρανίας. 

Σημειωτέον, ὅτι ὁ Πρόεδρος Ποροσένκο εἶχε προσκαλέσει τήν Α. Θ. Παναγιότητα νά παραστῇ αὐτοπροσώπως εἰς τούς σημερινούς ἑορτασμούς ἐν Κιέβῳ, ἀλλά τό βεβαρυμένον πρόγραμμα τοῦ Πατριάρχου δέν ἐπέτρεψε τήν ἀνταπόκρισίν Του εἰς τήν πρόσκλησιν ταύτην.”

Αποκαλυπτική είδηση. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνδιαλέγεται απευθείας με την κυβέρνηση της Ουκρανίας και όχι με την κανονική Αυτόνομη Εκκλησία ή με τις δύο Σχισματικές Εκκλησίες της Ουκρανίας.

Το ίδιο έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν στους εορτασμούς για το Ιωβηλαίο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η υπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Θρόνου, παρέστη σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε η κυβέρνηση της Ουκρανίας και όχι η Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο, η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο της Ρωσσίας.

Το μήνυμα που στέλλει στην Μόσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ευκρινέστατο. Η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι επί θύραις και θα γίνει αποδεκτή από το Φανάρι ως αίτημα της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Το μήνυμα της Εκκλησίας της Ρωσσίας, όμως, είναι εξίσου καθαρό.

Στα αποκαλυπτικά άρθρα του κ. Γ. Παπαθανασόπουλου, για την κατάσταση της "Ορθοδοξίας σήμερα", σε σχέση με την Αυτοκεφαλοποίηση της Ουκρανίας, αναφέρεται ότι, στην επικείμενη συνάντηση της Ρωσσικής αντιπροσωπείας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβ. Βολοκολάμσκ θα προσπαθήσει να πείσει τον Παναγιώτατο και τους εν Φαναρίω για την ορθότητα των θέσεων του Πατριαρχείου Ρωσσίας. 

Η απορία μας είναι η εξής:

Θα προσπαθήσει ο Σεβ. Βολοκολάμσκ να πείσει τους Φαναριώτες, επειδή είναι δεινός ακαδημαικός θεολόγος, τη παρουσία του Πατριάρχη Κύριλλου ή ο Ρώσσος Πατριάρχης δεν θα μεταβεί τελικά στο Φανάρι και της Ρωσσικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Σεβ. Βολοκολάμσκ;

Αν ο Πατριάρχης Κύριλλος απαξιώσει να παραστεί στην συνάντηση, σημαίνει ότι η μετάβαση της Ρωσσικής αντιπροσωπείας στο Φανάρι γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους και όχι επειδή η Μόσχα ελπίζει ότι η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα αποφέρει θετικό καρπό.

No comments:

Post a Comment