Sunday, March 4, 2018

ΤΟ ΠΑΠΙΚΟ ΔΩΡΟ, Η ΑΧΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑ ΤΗΣ


ΤΟ ΠΑΠΙΚΟ ΔΩΡΟ, Η ΑΧΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑ ΤΗΣ

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Στις 28 λήξαντος μηνός, στον ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος στη Βιέννη, σε πανηγυρική εκδήλωση, γιορτάστηκαν τα 50 χρόνια από την αναγνώριση από το Αυστριακό κράτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα. 

Μεταξύ άλλων ομίλησε κατ’ αυτήν και ο Παπικός καρδινάλιος κ. Κουρτ Κωχ, ο οποίος έσπευσε να αναγγείλει την δωρεά, εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου, εκατό χιλιάδων ευρώ, για την ανέγερση Ορθόδοξης Μονής στην Αυστρία. 

Η εν λόγω είδηση γεμίζει με σκεπτικισμό όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς τι σημαίνει Παπισμός. Τον αναγκάζει να θυμηθεί τη ρήση του Λαοκόοντος, ο οποίος -κατά το Λατίνο ποιητή Βιργίλιο- βλέποντας το ξύλινο άλογο που άφησαν οι Έλληνες, μετά την αναχώρησή τους από την Τροία, ανεφώνησε: Timeo Danaos et dona ferentes (Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας). 

Γιατί όλος αυτός ο σκεπτικισμός; Διότι απλούστατα βλέπουμε το δωροθέτη, τουτέστιν τον «αγιώτατο» Πάπα, και προβληματιζόμαστε έντονα. Μόνο ρηχές διάνοιες και άγευστοι και αμύητοι της ιστορίας θα έσπευδαν να χειροκροτήσουν την παπική χειρονομία. Ο Παπισμός όταν δίνει αυγό αποβλέπει τουλάχιστον να πάρει μια κότα. 

Σκεφθείτε τι θα γίνει η Ορθόδοξη Μονή που ετομάζονται πυρετωδώς να ανεγείρουν στην ανατολική Αυστρία. Μην περιμένετε να γίνει φάρος της Ορθοδοξίας. Κάθε άλλο. Αυτό το εγγυάται τόσο ο επιχώριος επίσκοπος κ. Αρσένιος, όσο και η προϊσταμένη αυτού αρχή, ήγουν ο Οικουμενικός Θρόνος. 

Εκεί θα συνωστίζονται αιρετικοί πάσης φύσεως και δη Παπικοί (καρδινάλιοι, «επίσκοποι», φραγκοπαπάδες) και σύμπας ο ποικιλόχρους εσμός των  κακοφρόνων. Εκεί να δείτε συμπροσευχές «από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός». Εκεί να δείτε «ασπασμούς εν ταις αγοραίς» και εκκοσμικευμένης αγαπολογίας παραληρήματα χωρίς τελειωμό. Συνέδρια επί συνεδρίων, Διάλογοι ατέρμονοι, συνδιασκέψεις, πορίσματα κ.ο.κ.. 

Με άλλους λόγους πλήρης εφαρμογή των αποφασισθέτων στο Κολυμβάριο Χανίων και δη του αλήστου μνημης κειμένου 6 (περι «ετεροδόξων Εκκλησιών και Ομολογιών»). Κοντολογίς χάνι ή, αν προτιμάτε, καραβάν σαράι του Οικουμενισμού.

No comments:

Post a Comment