Thursday, August 2, 2018

ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΣΙΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟ


ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΣΙΑΣ ΚΥΡΙΛΛΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ”, το ακόλουθο απόσπασμα από ρεπορτάζ του κ. Θ. Καλμούκου:

“Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος έχει ζητήσει ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο οποίος απάντησε θετικά στο αίτημα. Ο κ. Κύριλλος αναμένεται να μεταβεί στο Φανάρι και να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη την Παρασκευή στις 30 Αυγούστου, ενώ θα έχει συνάντηση και με την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το Σάββατο στις 31 Αυγούστου.

Το θέμα το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει τόσο κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, όσο και με την Σύνοδο θα είναι το Ουκρανικό, για το οποίο ήδη φαίνεται να υπάρχει η βούληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και φυσικά του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να προχωρήσει στη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η εκεί εκκλησιαστική κατάσταση καθότι έχει δημιουργηθεί «σχίσμα».”

Πολύ ελπιδοφόρα είδηση.

Πριν λίγο καιρό αντιπροσωπεία της υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Εκκλησίας στην Ουκρανία, επισκέφθηκε το Φανάρι για να ενημερώσει τον Πατριάρχη ότι οι σχισματικοί της Ουκρανίας διογκώνουν τους αριθμούς των πιστών, των Μονών και των ενοριών που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία τους για να πείσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο να τους χορηγήσει Αυτοκεφαλία.

Τώρα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ζητά ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και από την Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου για να συζητήσουν την αυτοκεφαλοποίηση της Ουκρανίας.

Προσευχόμαστε εκτενώς προς τον Κύριο η συνάντηση του Ρώσσου Προκαθημένου με τον Παναγιώτατο και την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου να αποβεί καρποφόρα και να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα χειριστούν το αίτημα χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά στο φάσμα σχίσματος μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινοπόλεως και Ρωσσίας στο οποίο δεν αποκλείεται να προσχωρήσουν και άλλες Εκκλησίες.

Ποιος, εκτός από τον διάβολο, έχει να κερδίσει κάτι με την δημιουργία Πανορθόδοξου Σχίσματος;

No comments:

Post a Comment