Monday, August 6, 2018

ΝΕΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ


ΝΕΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην “Ρομφαία”, το ακόλουθο απόσπασμα, από κήρυγμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου:

“'Όπως ακούσατε στο ανάγνωσμα η εμπειρία του Προφήτη Ηλία ήταν πως ο Θεός δεν ήταν ούτε βροντές, ούτε αστραπές, ούτε σεισμοί, ούτε καταιγισμός. Ήταν ένα λεπτό αεράκι σαν αυτό που φυσούσε πριν από λίγο στη λιτανεία. Έτσι θέλησε ο Θεός να δείξει στον Προφήτη Ηλία τι σημαίνει η παρουσία Του. Είναι δρόσος, είναι ειρήνη και γαλήνη στην ψυχή του ανθρώπου, είναι ομορφιά, είναι φως.”

Επιτρέπεται ένας ορθόδοξος ιεράρχης να κηρύσσει παραμορφωμένη εικόνα του Θεού στους πιστούς και μάλιστα εν ώρα λατρείας;

Ο Θεός, Σεβασμιώτατε, δεν εμφανίζεται μόνον “φωνή αύρας λεπτής” (Γ΄ Βασιλειών19,12), αλλά και 
1.) “ήχω βιαίας φερομένης πνοής” (Πράξ 2,2),
2.) “διά λαίλαπος και νεφών” (Ιώβ 38,1), 
3.) “φωνή σάλπιγγος ηχούσης μέγα”, (Εξ. 19, 16-18),
4.) “καπνώ ωσεί καπνώ καμίνου” (Εξ. 19, 16-18),
5.) “φωναίς και αστραπαίς και νεφέλη γνοφώδη”, (Εξ. 19, 16-18).

Σας παρακαλούμε, λοιπόν, θερμά να κηρύσσετε το Ευαγγέλιο όπως μας το αποκάλυψε ο Θεός και όχι αποσπασματικά, επειδή η ουσία κάθε αίρεσης είναι η απολυτοποίηση του μέρους.

Στην προκειμένη περίπτωση το κήρυγμά σας κινείται σε πολύ θολά νερά. Στοχεύει ευθέως στην αλλοίωση της αλήθειας του Ευαγγελίου και σχετίζεται με την όλη συζήτηση που άρχισε με τις δηλώσεις του Σεβ. Καλαβρύτων για την Θεομηνία.

Ως γνήσιος Νεορθόδοξος μεταπατερικός θεολόγος προσπαθείτε να δώσετε μια εντελώς λανθασμένη εικόνα του Θεού και να διαμφισβητήσετε την αλήθεια του Ευαγγελίου. 

Την αλήθεια, όμως, την γνωρίζετε πολύ καλά Σεβασμιώτατε! 

Ο Θεός, στην παρούσα ζωή, μας επισκέπτεται παιδαγωγικά με τις συμβατικές επιφορές (θάνατο προσφιλών προσώπων, εθνικές συμφορές, θεομηνίες, αρρώστιες κτλ.) για να μας συνεφέρει από την ζωή της αμαρτίας. 

Θα μας παραδώσει, όμως, στο αιώνιον πυρ της κολάσεως, αφού οι κολασμένοι θα βλέπουν την δόξα του Θεού “ως πυρ καταναλίσκον” μετά την Τελική Κρίση.

Το περίεργο, μάλιστα, είναι ότι το κήρυγμά σας αναφέρεται στον πύρινο Προφήτη Ηλία, ο οποίος παρακάλεσε τον Θεόν να σταματήσει να βρέχει για περισσότερα από τρία χρόνια όπερ και εγένετο. 

Παρεκάλεσε, επίσης, τον Θεόν να ρίξει φωτιά από το ουρανό για να κατακάψει τα σφάγια του βωμού του αληθινού Θεού και να καταισχύνει τους ιερείς της αισχύνης του Βάαλ, τους οποίους εντολή του Θεού κατέσφαξε στην συνέχεια.

Επομένως πώς σας εξυπηρετεί το παράδειγμα του Προφήτη Ηλία για να αποδείξετε ότι ο Θεός μας επισκέπτεται ως “φωνή αύρας λεπτής”;

Γιατί διαστρεβλώνετε την αλήθεια του Ευαγγελίου, Σεβασμιώτατε;

1 comment:

  1. Γιατί δεν έχει ιδέα του τι σημαίνει αφάνεια κόλασης για όσους κληρικούς διαστρέφουν την Γραφή και την Αλήθεια, αγνοεί οράματα περί κληρικών στην κόλαση, αγνοεί προφητείες αγίων για την κατάντια των κληρικών και γενικά δεν πιστεύει στην κόλαση σαν γνήσιος αγαπολόγος. Όταν η σύγχρονη θεολογία απομονώνει τα βασανιστήρια της κόλασης, το εξώτερον σκότος και τον βρυγμό των οδόντων και τον εσωτερικό σκώληκα της καρδιάς και τον χωρισμό και εκδιωγμό από τον Θεό και την συγκατοίκηση με τους βασανιστές δαίμονες ως επιπλέον τιμωρητικές καταστάσεις, πέρα από την καυστική ενέργεια, όπως ερμηνεύθηκαν από Αγίους και υοθετεί απομονωμένες "υψηλές" θεολογικές εκφράσεις (ο Θεός να τις κάνει) περί διαχωρισμού ιδιοτήτων του Θείου Πυρ ως την πλήρη περιγραφή της κόλασης, τα ποιμαντικά αποτελέσματα είναι έκδηλα στην σύγχρονη κοινωνία, ειδικά μετά την σύγχρονη αφανή "εικονομαχία" των "μεσαιωνικών" εικονογράφων της φοβεράς Κρίσεως..

    ReplyDelete