Wednesday, August 8, 2018

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΡΩΣΣΙΑΣ


ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΡΩΣΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, παραθέσαμε το άρθρο του κ. Μάνου Χατζηγιάννη “Το μεγάλο στοίχημα της Ορθοδοξίας: Μυστική ατζέντα στη συνάντηση Βαρθολομαίου-Κύριλλου; Δηλώσεις ενότητας απ’ όλους.”

Το άρθρο αναφέρει κάποια χρήσιμα στοιχεία, αλλά δεν επιχειρεί εις βάθος ανάλυση του θέματος.

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΥΠΕΣΚΑΨΕ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
_________

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι, τα δεδομένα.

Το Πατριαρχείο Ρωσσίας υπέσκαψε την τελευταία στιγμή την Σύνοδο της Κρήτης και απέσχε από τις εργασίες της και υποκίνησε και το εμπερίστατο Πατριαρχείο Αντιοχείας, που εξαρτάται απολύτως από την Μόσχα, να πράξει το ίδιο.

Τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Γεωργίας δεν παρέστησαν, επίσης, στην Σύνοδο της Κρήτης, όχι όμως επειδή τα υποκίνησε η Εκκλησία της Ρωσσίας, αλλά επειδή είναι αντιοικουμενιστικές Εκκλησίες, οι οποίες δεν συμμετέχουν στο ΠΣΕ, η δε Εκκλησία της Βουλγαρίας ούτε στον διάλογο Ορθοδοξίας και Βατικανού.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΚΑΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
________

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θίχτηκε -no wonder!- υπέρμετρα και θεώρησε casus belli την στάση της Εκκλησίας της Ρωσσίας, πολλώ μάλλον αφού ο Πάπας Φραγκίσκος έδειξε, με πολλούς τρόπους, ότι το Πατριαρχείο Ρωσσίας είναι ο προνομιακός συνομιλητής του στην Ορθοδοξία. 

Γι’ αυτό ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανταποδίδοντας τα ίσα αποφάσισε να ρίξει Πάρθιο βέλος στην Αχίλλειο πτέρνα της Εκκλησίας της Ρωσσίας, τουτέστιν να κινήσει την διαδικασία για την Αυτοκεφαλοποίηση της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
_________

Στην αρχή η Εκκλησία της Ρωσσίας δεν ανησύχησε ιδιαίτερα, αλλά στην συνέχεια, όταν άρχισαν να πηγαινοέρχονται στο Φανάρι πολιτικοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες της Ουκρανίας, αντελήφθη ότι το Οικουμενικό Πατριαρχέιο means business και προσπάθησε, με τις περιοδείες του Σεβ. Βολοκoλάμσκ, να μοιράσει υποσχέσεις και κυρίως απειλές στις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, ώστε να τις πείσει να μην αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Όταν το Πατριαρχείο Μόσχας διαπίστωσε ότι και οι περιοδείες του Σεβ. Βολοκολάμσκ δεν ήταν αρκετές, για να αποτρέψουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την πρόθεσή του, έστειλε αντιπροσωπεία της κανονικής αυτόνομης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο στην Κωνσταντινούπολη, για να πείσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι οι σχισματικές Εκκλησίες της Ουκρανίας διογκώνουν τον αριθμό των πιστών, των ενοριών και των Μονών που έχουν υπό την δικαιοδοσία τους, για να πείσουν τον Παναγιώτατο να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Όταν το Πατριαρχείο Ρωσσίας αντελήφθη ότι ούτε αυτή η κίνηση ευοδώθηκε, ο Πατριάρχης Κύριλλος -την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος- ζήτησε ακρόαση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου. Το αίτημα -for obvious reasons- έγινε ασμένως δεκτό από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το τέλος Αυγούστου ο Ρώσσος Πατριάρχης, με τους επιτελείς του, θα μεταβεί στην Βασιλεύουσα.

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ;
___________

Τι -κατά την άποψή μας- θα επιδιώξει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην συνάντηση με τον Ρώσσο Πατριάρχη;

1.) Να κόψει τα γόνατα της φιλοπρωτείας του Πατριαρχείου Ρωσσίας. Θα ζητήσει οπωσδήποτε έγκριση των αποφάσεων της Κρήτης από το Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά και εχέγγυα ότι θα συγκληθεί σύντομα Πανορθόδοξη Σύνοδος με την συμμετοχή της Εκκλησίας της Ρωσσίας στην οποία θα προεδρεύσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Σε αυτήν οι οικουμενιστικές θέσεις της Συνόδου της Κρήτης θα κατοχυρωθούν και θα προωθηθούν έτι περαιτέρω.

2.) Σε αντάλλαγμα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προθυμοποιηθεί να συζητήσει πρακτικούς τρόπους ώστε να χορηγηθεί μεν Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, αλλά με τρόπο που θα εμπλακεί άμεσα και ενεργά η Εκκλησία της Ρωσσίας. Για να επιτευχθεί αυτό μπορούν να βρεθούν εύκολα φόρμουλες. Αρκεί να υπάρχει διάθεση, εκ μέρους του Πατριαρχείου Ρωσσίας, να δοθεί -στο άμεσο ή στο απώτερον μέλλον- Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Μπορεί, επί παραδείγματι, να συμφωνηθεί η συμπερίληψη των δύο σχισματικών Εκκλησιών της Ουκρανίας στην Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας με την ρήτρα ότι σε πέντε λ.χ. χρόνια το Πατριαρχείο Ρωσσίας θα συγκατανεύσει ώστε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

Κατά την άποψή μας, αυτή ή κάποια παρόμοια διευθέτηση αποκλείεται να γίνει αποδεκτή από το Πατριαρχείο Μόσχας, για τους λόγους που θα εξηγήσουμε στην συνέχεια.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΡΩΣΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ;
________

Ποια είναι τώρα αυτά που -κατά την άποψή μας- θα προσφέρει το Πατριαρχείο Ρωσσίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να αποτρέψει την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία;

1.) Γενναία οικονομική αρωγή και την υπόσχεση ότι η Ρωσσική Ομοσπονδία θα υπερασπίζεται σθεναρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας και την δέσμευση να βοηθήσει αποφασιστικά στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κτλ..

2.) Το Πατριαρχείο Ρωσσίας δεν έχει τον παραμικρό δισταγμό να επικυρώσει το οικουμενιστικό διαβόητο Κείμενο 6 της Συνόδου της Κρήτης.

Η Εκκλησία της Ρωσσίας δεν απέσχε από την Σύνοδο της Κρήτης επειδή είναι αντιοικουμενιστική Εκκλησία, αλλά επειδή δεν ήθελε να αναγνωρίσει το πρωτείο του Κωνσταντινουπόλεως.

Οι Μοσχοβίτες είναι τόσο Οικουμενιστές όσο και οι Φαναριώτες. Άρα το Πατριαρχείο Ρωσσίας δεν έχει καμία απολύτως δυσκολία να επικυρώσει τα Κείμενα της Συνόδου της Κρήτης και δη το διαβόητο οικουμενιστικό Κείμενο 6.

Αν είχε ευαισθησία η Εκκλησία της Ρωσσίας σε θέματα Οικουμενισμού δεν θα υπέγραφε την Βατικάνειων προδιαγραφών Κοινή Διακήρυξη Πάπα Φραγκίσκου και Πατριάρχη Κύριλλου στην Αβάνα, η οποία διαλαμβάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα που κατοχυρώνει και το Κείμενο 6 της Συνόδου της Κρήτης.

Και ενώ η Μόσχα δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να βάλει φρένο στην πορεία οικουμενιστικού ολέθρου που ακολουθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αν θέλει να αποτρέψει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει την πρωτοκαθεδρία του Κωνσταντινοπόλεως με την συμμετοχή της σε νέα Πανορθόδοξη Σύνοδο υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη. 

Παράλληλα θα της ζητηθεί να συμπεριφέρεται σαν μια από τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και όχι σαν το συντονιστικό κέντρο της Ορθοδοξίας που αείποτε είχε το Φανάρι.

Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αποδεκτό από το Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά, αν θέλει να αποτρέψει την Αυτοκεφαλοποίηση της Ουκρανίας, πρέπει να είναι έτοιμο να κάνει πολλούς και εξαιρετικά οδυνηρούς συμβιβασμούς.

ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΜΟΣΧΑ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
_________

Στο θέμα της χορηγίας Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, όμως, το Πατριαρχείο Ρωσσίας δεν έχει την παραμικρή διάθεση να κάνει την παραμικρή υποχώρηση. 

Ποτέ δεν θα δεχτεί να χορηγηθεί Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία διότι την θεωρεί -και δικαίως- ως το λίκνο της Ρωσσικής Εκκλησίας, του Ρωσσικού έθνους και του Ρωσσικού πολιτισμού. 

Η Ουκρανία για την Ρωσσία είναι ότι είναι το Κόσσοβο για τους Σέρβους ή το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Άγιον Όρος για τους Έλληνες. 

Άρα αποκλείεται η Εκκλησία της Ρωσσίας να ανεχτεί -πολλώ μάλλον να συγκατατεθεί- να χορηγηθεί Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία. 

Αν, μάλιστα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορηγήσει τελικά Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία τότε η Εκκλησία της Ρωσσίας -μεταξύ άλλων μέτρων- θα αφαιρέσει το όνομα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τα δίπτυχα, τουτέστιν θα επέλθει σχίσμα μεταξύ των δύο Εκκλησιών, το οποίο μπορεί κάλλιστα να γίνει Πανορθόδοξο Σχίσμα αν αφαιρέσουν από τα δίπτυχα το όνομα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και άλλες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΔΕΗΘΩΜΕΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ
________

Τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου η ενότητα της Ορθοδοξίας θα παιχτεί στα ζάρια της φιλοπρωτείας, του εθνοφυλετισμού και του Ηγεμονισμού, και, στην πολύ απίθανη περίπτωση, που καταλήξουν σε συμφωνία τα δύο Πατριαρχεία, η βέβαιη παράπλευρη απώλεια θα είναι η εμπέδωση και η προώθηση του Οικουμενισμού.

Γι’ αυτό του Κυρίου δεηθώμεν 
1.) Για να αποφευχθεί ρήγμα στην ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, 
2.) Για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για την Ουκρανία, και
3.) Για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να εδραιωθεί και να προωθηθεί ο Οικουμενισμός.

Τα είπαμε όλα όσα πρέπει να ειπωθούν για τις επικείμενες σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινοπόλεως και Ρωσσίας;

Κάθε άλλο, επειδή η απόφαση για χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, εξαρτάται απολύτως από ύψιστα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης γενικά, της Ουκρανίας, της Ρωσσίας, αλλά και της Τουρκίας.

Σε προσεχές άρθρο θα αναφερθούμε σ' αυτά.

2 comments: