Wednesday, August 1, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ κ. Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ κ. Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Παρακολουθώ, με πολύ μεγάλη ανησυχία, τα άρθρα του κ. Γ. Παπαθανασόπουλου, που αφορούν την κατάσταση των Ορθοδόξων Εκκλησιών και την στάση που θα τηρήσουν, σε ενδεχόμενη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία από το Φανάρι. 

Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον να ολοκληρώσει την ανάλυση του ο κ. Παπαθανασόπουλος και θα επανέλθω για να αξιολογήσω τα δεδομένα.

Άραγε οι εν Φαναρίω παρακολουθούν και αξιολογούν την αρθρογραφία του κ. Παπαθανασόπουλου; 

Μήπως αφρόνως αδιαφορούν γι’ αυτήν, επειδή έχουν πάρει οριστικές αμετάκλητες αποφάσεις τις οποιες είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν μόλις τα γεωστρατηγικά παιγνίδια, που αφορούν την Ουκρανία, την Τουρκία και την Μέση Ανατολή, το επιτρέψουν;

Αν παρακολουθούν προσεκτικά τι λέγει ο κ. Παπαθανασόπουλος τον εαυτό τους θα ωφελήσουν, τον Οικουμενικό Θρόνο, αλλά και την ευστάθεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Αν απαξιούν να ερμηνεύσουν τι ακριβώς λέγει ο κ. Παπαθανασόπουλος θα θρηνήσουμε σύντομα επί των ερειπίων της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οι Φαναριώτες πρέπει να αντιληφθούν το αυτονόητο. Οι Ρώσσοι δεν χωρατεύουν. Ούτε η πολιτική, ούτε η εκκλησιαστική τους ηγεσία. 

Αποκλείεται η Εκκλησία της Ρωσσίας να δεχτεί αδιαμαρτύρητα την αυτοκεφαλοποίηση της Ουκρανίας από το Φανάρι, χωρίς να αντιδράσει δυναμικά και χωρίς να οδηγήσει τα πράγματα σε ρηγματώδεις, για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατάστάσεις.

Τα τρία πρώτα άρθρα του κ. Παπαθανασόπουλου, που αφορούν τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Αντιοχείας, με κάνουν να τρέμω σύγκορμος για το επί θύραις Πανορθόδοξο σχίσμα, αν αποτολμηθεί η αυτοκεφαλοποίηση της Ουκρανίας μονομερώς από το Φανάρι.

Προσεύχομαι γονυπετής στον Κύριο οι εν Φαναρίω να έχουν ανάλογη ευαισθησία για την ενότητα της Ορθοδοξίας.

Ίσως θεωρούν την αρθρογραφία του κ. Παπαθανασόπουλου ως κινδυνολογία που αποσκοπεί στην ακύρωση χορήγησης Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. 

Αναλογίζονται, όμως, το ενδεχόμενο οι απειλές αυτές να εκφράζουν τις πραγματικές προθέσεις των Ρώσσων; 

“Από την προσοχή”, συνήθιζε να λέγει ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, “κανείς δεν έπαθε κακό. Από την απροσεξία, όμως, πολλοί”.

No comments:

Post a Comment