Monday, June 13, 2016

ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ


ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Εκκλησία της Ρωσίας έθεσε εκβιαστικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη μπροστά στο δίλημμα: Είτε αναβάλλεις τη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου είτε δεν θα παραστούμε.

Ο ισχυρός ανήρ του Ρωσικού Πατριαρχείου Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, με συνέντευξή του στη “Ρομφαία”, έκανε πολύ πιο συγκεκριμένους τους όρους του Ρωσικού τελεσίγραφου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Αν παρά την απόφαση τεσσάρων τουλάχιστον Εκκλησιών προχωρήσει στή σύγκληση της Συνόδου θα ενεργήσει παράνομα επειδή θα καταστρατηγήσει τις αποφάσεις των Προσυνοδικών Διασκέψεων των Προκαθημένων που απαιτούν να λειτουργεί η αρχή της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων.

Ως εκ τούτου, ισχυρίζεται ο Σεβ. Βολοκολάμσκ, όχι μόνον η Σύνοδος δεν θα είναι Πανορθόδοξη αλλά θα είναι αυτόχρημα άκυρη.

Και συμπληρώνει τις απειλές του διαβεβαιώνοντας ότι οι Εκκλησίες που δεν θα λάβουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου θα απορρίψουν οπωσδήποτε τις αποφάσεις της.

Με αυτά τα δεδομένα καλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη να αλλάξει την απόφασή του για σύγκληση της Συνόδου προσαρμοζόμενος στις απαιτήσεις των καιρών. Αυτό που χρειάζεται, λέγει ο Σεβ. Βολοκολάμσκ, είναι να αναβληθεί η σύγκληση της Συνόδου και να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να υπερβληθούν όλα τα εμπόδια ώστε να εξασφαλιστεί ομοφωνία σε όλα τα εκκρεμή θέματα και μόνον τότε να πραγματοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω η Σύνοδος.


Είναι φανερόν ότι η Εκκλησία της Ρωσίας και ο Σεβ. Βολοκολάμσκ δεν χωρατεύουν. Το θέμα είναι ότι ούτε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χωρατεύει, ούτε και έχει περιθώρια να υποχωρήσει. Αν δεχτεί το ρωσικό τελεσίγραφο, όπως το διατυπώνει τόσο ωμά ο Σεβ. Βολοκολάμσκ, αυτοκαταργείται και μένει εκτεθειμένος ως ανίκανος να διαχειριστεί τα προβλήματα της Εκκλησίας. Αν προχωρήσει, όμως, στη σύγκληση της Συνόδου θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις οποίες τον προειδοποιεί τελεσιγραφικά ο Σεβ. Βολοκολάμσκ.

No comments:

Post a Comment