Monday, June 27, 2016

ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ;


ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Τις τελευταίες ώρες οργιάζουν οι φήμες ότι ορισμένοι ιεράρχες αρνήθηκαν να υπογράψουν ορισμένα κείμενα της Συνόδου της Κρήτης. 

Αληθεύουν οι φήμες; 

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα επειδή δεν εξεδόθη κάποια ανακοίνωση, ούτε έγινε κάποια δήλωση που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τους ισχυρισμούς.

Ο Σεβ. Ναυπάκτου φέρεται να μην υπέγραψε τρία κείμενα της Συνόδου. 1.) Το μυστήριο του γάμου και κωλύματα αυτού, 2.) Σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετερόδοξους και 3.) Η Αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο.

Οι πληροφορίες φέρουν επίσης το Μητροπολίτη Μπάτσκας Ειρηναίο Μπούλοβιτς του Πατριαρχείου της Σερβίας να μην υπέγραψε το κείμενο για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετεροδόξους. Αλλά γιατί; Από ορθόδοξη ευαισθησία ή για άλλους λόγους; Αν είναι από ορθόδοξη ευαισθησία κάτι παράξενο συμβαίνει επειδή, ως γνωστόν, ο Σεβ. Μπάτσκας ηγείται της φιλελεύθερης πτέρυγας της Σερβικής Ιεραρχίας. 

Οι φήμες φέρουν επίσης κάποιο επίσκοπο της Εκκλησίας της Πολωνίας να μην υπέγραψε το κείμενο που αφορά τις σχέσεις της ορθόδοξης Εκκλησίας με τους ετερόδοξους χωρίς να γνωρίζουμε το όνομά του και τον λόγο για τον οποίο δεν υπέγραψε.

Ακόμη πιο συγκεχυμένη είναι η κατάσταση με την Εκκλησία της Κύπρου. Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Μόρφου Νέοφυτος και οι επίσκοποι Νεαπόλεως Πορφύριος, Αμαθούντος Νικόλαος, Λήδρας Επιφάνιος και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος φέρονται να μην έχουν υπογράψει το κείμενο που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετεροδόξους.

Ξενίζει η άρνηση του Πανιερότατου Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειου να υπογράψει επειδή τυγχάνει συνειδητός οικουμενιστής που ανδρώθηκε στο περιβάλλον του μ. Μητροπολίτη Ελβετίας μετέπειτα Αδριανουπόλεως Δαμασκηνού Παπανδρέου. Αν όντως ο Πανιερότατος Κωνσταντίας δεν υπέγραψε το κείμενο δεν φαίνεται λογικό να το έκανε για τους λόγους που οδήγησαν τους υπόλοιπους επισκόπους να το πράξουν. Μήπως το ήθελε ακόμη πιο οικουμενιστικό;

Παρακαλούμε θερμά τους Μητροπολίτες και επισκόπους οι οποίοι φέρονται να μην υπέγραψαν τα κείμενα να διευκρινήσουν τη θέση τους.

No comments:

Post a Comment