Tuesday, June 28, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΤΣΕΛΛΕΓΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΤΣΕΛΛΕΓΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες”:

“Σχολιασμός μετά τη Σύνοδο - Καθηγητής Δογματικής Δημήτριος Τσελεγγίδης. Ομιλία στις 27-06-2016 στην Θεσσαλονίκη.

Ο Καθηγητής δίνει θεολογικές απαντήσεις όσον αφορά την ονομασία, τον ορισμό του ''ιδιόρυθμου'' αυτού συνεδρίου, που εφόσον δεν πληρεί τις Ορθόδοξες Συνοδικές προυποθέσεις, δεν μπορεί να λέγεται Σύνοδος...

Αυτό έχει ιδιαίτερη θεολογική σημασία, καθώς οι αποφάσεις της δεν μπορούν βάση των προδιαγραφών της, να έχουν το κύρος μιας Οικουμενικής Συνόδου, και ως εκ τούτου δεν είναι δεσμευτικές για τον λαό, τον ορθόδοξο χριστιανό, και δεν υποχρεούται κανείς να τις ακολουθήσει....”

Η θέση του Καθηγητή κ. Δημήτριου Τσελεγγίδη είναι καθοριστική για το λαό του Θεού. Ο παραδοσιακός δογματολόγος ανατέμνει τα της Συνόδου της Κρήτης την οποία αποκαλεί ιδιόρρυθμο συνέδριο που παρήγαγε αποφάσεις που δεν δεσμεύουν το λαό του Θεού.

Ήδη πολλοί πιστοί χαρακτηρίζουν τη Σύνοδο της Κρήτης ψευδοσύνοδο, ληστρική και συνέδριο Καιάφα. Ο Καθηγητής κ. Τσελεγγίδης επισφραγίζει τη λαική αντίδραση. Το οριστικό θάψιμο της Συνόδου θα γίνει όταν και εάν οι Εκκλησίες που απείχαν της Συνόδου εκδώσουν την ετυμηγορία τους και αρνηθούν να την επικυρώσουν.

Επαινούμε θερμά τον κ. Καθηγητή για την παρέμβασή του η οποία συνιστά και τον πρώτο σχολιασμό από κορυφαίο εκπρόσωπο των αντιοικουμενιστών. Παρακαλούμε θερμά όλους τους ηγήτορες του αντιοικουμενιστικού αγώνα να τοποθετηθούν και ας ελπίσουμε ότι όσοι Μητροπολίτες και επίσκοποι φέρονται να μην υπέγραψαν τα κείμενα της Συνόδου θα κάνουν δήλωση με την οποία θα επιβεβαιώνουν την ενέργειά τους, όπως έκανε ήδη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

Κατανοούμε ότι για να γίνει εις βάθος ανάλυση των θεμάτων χρειάζεται χρόνος μπορούν όμως έστω δι’ ολίγων να καταστήσουν γνωστή τη στάση τους και να διαφωτίσουν το λαό του Θεού, ακριβώς όπως έκανε ο ομολογητής Καθηγητής κ. Δημήτριος  Τσελεγγίδης.

No comments:

Post a Comment