Tuesday, June 21, 2016

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ


ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Προς συμφωνία προκαθημένων, επιφυλάξεις από τον Ρουμανίας κ. Δανιήλ
=====

Τέσσερις προτάσεις-σταθμούς για την Ορθοδοξία έκανε ο οικουμενικός πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

1. Προτείνει να διεξάγεται Αγία και Μεγάλη Σύνοδος κάθε επτά με δέκα χρόνια για να εξετάζει και να δίνει λύσεις σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα της Ορθοδοξίας.

2. Οι μητροπολίτες των διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών που υπάρχουν στη διασπορά (Ευρώπη, Αμερική, Ωκεανία και Ασία) να μην έχουν όλοι τους ίδιους τίτλους, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ των πιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ υπάρχει Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Αυτοκέφαλη Επισκοπή του Πατριαρχείου Μόσχας.

Αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζονται και στην Ευρώπη, όπως στη Μητρόπολη Γερμανίας, όπου υπάρχει ο μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο μητροπολίτης κ. Ισαάκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και ο μητροπολίτης κ. Σεραφείμ του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

3. Να υπάρξει εκ νέου στηλίτευση του εθνοφυλετισμού, όπως έγινε τον 19ο αιώνα.

4. Να αποκτήσουν περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα οι συνάξεις των Ορθοδόξων Προκαθημένων.

Ο προτάσεις του οικουμενικού πατριάρχη προκάλεσαν αίσθηση. Πήρε αφορμή από τις σχετικές αντίστοιχες προτάσεις των αρχιεπισκόπων Αλβανίας κ. Αναστασίου και Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Οι περισσότεροι πατριάρχες και αρχιεπίσκοποι έδειξαν να αποδέχονται τα προτεινόμενα από τον κ.κ. Βαρθολομαίο, τα οποία θα συζητηθούν τα επόμενα 24ωρα. Ο πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ εξέφρασε μια επιφύλαξη για το θέμα του εθνοφυλετισμού, λέγοντας ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει σε σχέση με τον 19ο αιώνα και ότι το κείμενο πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις με την  έννοια του πατριωτισμού και της αγάπης προς την πατρίδα.

ΠΗΓΗ:

Βήμα

No comments:

Post a Comment