Saturday, June 25, 2016

Ε΄ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Ε΄ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Του ιστολογίου “Θρησκευτικά”
=====

- Διεκόπη η ζωντανή μετάδοση της τελευταίας συνεδρίας της Μεγάλης Συνόδου. Ολοκληρώνεται η επεξεργασία του κειμένου για τις Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον.

- Οικουμενιστικό παραλήρημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην καταληκτήρια συνεδρία της Μεγάλης Συνόδου. Απευθύνθηκε προς τους παρατηρητές εκπροσώπους των άλλων εκκλησιών, εννοώντας τους ετεροδόξους, τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΣΕ και είπε ότι προσεύχεται για την επίτευξη της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τις άλλες εκκλησίες!

- Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Ορθά χαρακτηρίστηκε η Σύνοδος Αγία και Μεγάλη. Άγια ήταν τα πρόσωπα όσων συμμετείχαν. Μεγάλη η σπουδαιότητα της σύγκλησης και τα θέματα της Συνόδου.

- Ρητή καταδίκη της Ουνίας θα περιληφθεί στο κείμενο για τις Σχέσεις με τους ετεροδόξους μετά από πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος και ομόφωνη αποδοχή των Εκκλησιών.

- Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την ομόφωνα αποδεκτή τροπολογία «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών»:
«Μέ τήν τροπολογίαν αὐτήν πετυχαίνουμε μία συνοδική ἀπόφαση πού γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία περιορίζει τό ἱστορικό πλαίσιο τῶν σχέσεων πρός τούς ἑτεροδόξους ὄχι στήν ὕπαρξη, ἀλλά ΜΟΝΟ στήν ἱστορική ὀνομασία αὐτῶν ὡς ἑτεροδόξων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν ἤ Ὁμολογιῶν. Οἱ ἐκκλησιολογικές συνέπειες τῆς ἀλλαγῆς αὐτῆς εἶναι αὐτονόητες. Όχι μόνο δέν ἐπηρεάζουν ἀρνητικῶς μέ ὁποιοδήποτε τρόπο τή μακραίωνη ὀρθόδοξη παράδοση, ἀλλ’ ἀντιθέτως προστατεύεται μέ πολύ σαφή τρόπο ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησιολογία».

- Όσοι επικεντρώνουν μόνο στην έκφραση "εκκλησίες" ή "ομολογίες" για τους ετεροδόξους σκοπίμως παραβλέπουν ότι το κείμενο για τις "Σχέσεις της Ορθ. Εκκλησίας..." είναι προβληματικό και σε πολλά άλλα σημεία.

- H δήθεν συμβιβαστική φράση "ετερόδοξες εκκλησίες" που ζητείται να γίνει αποδεκτή από την Εκκλησία της Ελλάδος, έχει απορριφθεί από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

- Πιέσεις για ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου. Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το κείμενο για τις Σχέσεις με τους ετεροδόξους η επίσημη ιστοσελίδα της Συνόδου ενημερώνει ότι σήμερα στις 5 το απόγευμα θα γίνει η καταληκτική συνεδρία της Συνόδου (ανοιχτή) όπως προέβλεπε το πρόγραμμα.

- Οι Εκκλησίες της Ελλάδος, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Πολωνίας ζητούν πολλές διορθώσεις του κειμένου για τις σχέσεις με τους ετεροδόξους.

- Η Σερβική Εκκλησία ζήτησε να μην ολοκληρωθεί η Μεγάλη Σύνοδος αλλά να συνεχίσει τις εργασίες της μέχρι την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων.

- Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις (Παρασκευή απόγευμα) για το κείμενο "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον". Η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά να μην υπάρχει η λέξη "εκκλησίες" αλλά "ομολογίες". Άλλες Εκκλησίες ζητούν να παραμείνει η αναφορά σε "εκκλησίες" όπως ήταν στο αρχικό κείμενο.

- Το Σάββατο το απόγευμα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Μεγάλης Συνόδου.

- Έντονες διεργασίες και πολλοί διάλογοι επισκόπων κατά την επεξεργασία του κειμένου για τις "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον".

- Τα τελικά κείμενα της Συνόδου θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου.

- Το πρωί της Παρασκευής οι Προκαθήμενοι επεξεργάστηκαν το Μήνυμα της Μεγάλης Συνόδου.

- Πέμπτη 23/6/2016: Ξεκίνησε η επεξεργασία του κειμένου «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ». Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί αναλυτική επεξεργασία του κειμένου αυτού.


- Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας προς Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: "Εκφράζομεν την προσδοκίαν ότι Εσείς θα αποτρέψετε την λήψιν αποφάσεων, αι οποίαι θα σκιάσουν την ενότητα των Ορθοδόξων".

No comments:

Post a Comment