Monday, June 20, 2016

ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ


ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά”: 

“Πατριάρχης Βαρθολομαίος, "Τα όρια μεταξύ αιρέσεως και Ορθοδοξίας καθορίζονται συνοδικώς και μόνον"

Στην εναρκτήρια της Μεγάλης Συνόδου ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πίστις ημών εκφράζεται αλαθήτως μόνο υπό της Εκκλησίας συνοδικώς. Ατυχώς κατά τας ημέρας μας επιπολάζει το φαινόμενο ομάδων ή ατόμων διεκδικούντων διεκδικούντων υπέρ εαυτών το αλάθητον εν τη ερμηνεία των Πατέρων και της Ορθοδόξου Πίστεως, κηρυττόντων αιρετικούς πάντας τους προς αυτών διαφωνούντας και εξεγειρόντων τον πιστόν λαόν ενίοτε και εναντίον των κανονικών αυτού ποιμένων.

Εντός του κλίματος τούτου το οποίον δύναται να αποβή άκρως επικίνδυνον διά την ενότητα της Εκκλησίας τείνει να λησονηθεί ότι τα όρια μεταξύ αιρέσεως και Ορθοδοξίας καθορίζονται συνοδικώς και μόνον είτε αναφέρονται ταύτα εις παλαιάς είτε εις νεωτέρας δοξασίας. Ουδείς πλην των ιερών Συνόδων δύναται να ανακηρρύτει απόψεις ή θέσεις ως αιρετικάς διεκδικών ούτως υπέρ εαυτού το αλάθητον. Αυτό είναι βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος. Συναφώς καταδικάζομεν και τον υπό τινών χαρακτηρισμόν της παρούσης Συνόδου μας ως δήθεν ληστρικής προτού ακόμη αύτη συνέλθει και προτού λάβη τας εν Αγίω Πνεύματι αποφάσεις της».

Με άλλα λόγια. Ο Παναγιότατος ισχυρίζεται ότι κακώς αντιδρούσε στις αποφάσεις των ψευδοσυνόδων της εποχής του ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής επειδή ήταν ένας απλός μοναχός. Με τη λογική του Παναγιότατου κακώς αντέδρασε στις αποφάσεις της ψευδοσυνόδου της Φερράρας - Φλωρεντίας ο Άγιος Μάρκος Εφέσου ο Ευγενικός. Αυτές όμως είναι οι κακόδοξες θέσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η Εκκλησία αλλιώς τα κανόνισε. 

Ναι! Παναγιότατε! Μόνον οι Σύνοδοι καθορίζουν τελικά τι είναι δογματικό ορθό και τι είναι κακοδοξία. Αλλά οι ορθόδοξοι σύνοδοι. Όχι οι ληστρικές ψευδοσύνοδοι. Γι’ αυτό φροντίστε οι αποφάσεις της εν Κολυμπαρίω Μεγάλης Συνόδου να είναι ορθόδοξες για να γίνουν οι αποφάσεις της σεβαστές. Αλλιώς αν, παρά τις προσευχές και τις εκκλήσεις μας, προσδώσετε εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς, τότε θα πρόκειται για ληστρική ψευδοσύνοδο προς την οποία όχι μόνον θα δείξουμε ανυπακοή αλλά ρητά και κατηγορηματικά θα αποκηρύξουμε. 

No comments:

Post a Comment