Saturday, June 18, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σαφή τα μηνύματα, που εξάγονται από το κείμενο του Μηνύματος. Αυτά που μπορεί να διαβάσει, πίσω από τις λέξεις, ο προσεκτικός αναγνώστης είναι τα εξής: 
α.) Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά τα μεγέθη λέγοντας ότι στέλλει το Μήνυμα: «εξ ονόματος των Ορθοδόξων Χριστιανών της Ρωσσίας,της Ουκρανίας,της Λευκορωσσίας, της Μολδαβίας  και των λοιπών χωρών, των αποτελουσών το πολυπληθές ποίμνιο του Πατριαρχείου Μόσχας». 
β.) Δεν αποκρύβει τις διχογνωμίες που παρουσιάστηκαν  και τονίζει ότι αυτές δεν πρέπει να καταλήξουν σε διεκκλησιαστική διαφορά. Άρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. 
γ.) Ζητεί σεβασμό έναντι της θέσεως εκάστης των Εκκλησιών που απέχουν της Συνόδου. Μήπως αυτό κρύβει τελικά κάποια προειδοποίηση προς τους οικουμενιστές να μην προχωρήσουν στην αναγνώριση του Παπισμού και των λοιπών αιρέσεων ως «Εκκλησιών»; Απ’ ότι συνάγομεν από την μέχρι τούδε πολιτεία του η απάντηση είναι αρνητική. Οι ψευδαισθήσεις δεν ωφελούν. 
δ.) Επιμένει αταλάντευτα και ανυποχώρητα στην αναβολή, όπως είχε ζητήσει προ ημέρων η Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας. Το μόνο που μπορεί ν ανεχθεί η Μόσχα, διασαφηνίζει, είναι η Σύνοδος του Κολυμβαρίου Χανίων να είναι κάποια προπαρασκευαστική Συνάντηση για την μέλλουσα Αγία και Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδο, στην οποία προσβλέπει το Πατριαρχείο της Μόσχας, αφού επιλυθούν εν τω μεταξύ οι υφιστάμενες δια φορές. 

Εμείς ενδιαφερόμαστε ΜΟΝΟ για ένα πράγμα: όχι ποιος θα υπερισχύσει στο ζήτημα των δικαιοδοσιών, αλλά στο ποιος θα ορθοτομήσει τον λόγον της αληθείας. Αν το Ρωσικό Πατριαρχείο έχει αποφασίσει τελικά να εγκασταλείψει τα οικουμενιστικά τερτίπια, τότε θα αποκτήσει το πρωτείο στην υπεράσπιση της «άπαξ παραδοθείσης τοις αγίοις πίστεως». Αν όχι, ο καλός Θεός θα βρει άλλους τρόπους να προστατέψει την Εκκλησία από πάσης επιβουλής.

No comments:

Post a Comment