Monday, June 20, 2016

A' ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


Σύντομες ειδήσεις και σχόλια για τη Μεγάλη Σύνοδο (Συνεχής ενημέρωση)

=====

- Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος απαντά στην πρόσκληση των Προκαθημένων στην Κρήτη: "Λόγω της από 13ης Ιουνίου περί της μη συμμετοχής εις την Συνέλευσιν ταύτην (ενν. τη Μεγάλη Σύνοδο) ομοφώνου αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας κωλύομαι ίνα έλθω".

- "Απορούμεν διά την πρόσκλησιν υμών", απαντά ο Πατριάρχης Αντιοχείας στην πρόσκληση των Προκαθημένων να προσέλθει στην Κρήτη. 

- Αναβολή της Συνόδου μέχρι την επίλυση του ζητήματος του Κατάρ και την ύπαρξη ομοφωνίας με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ζητά στην Επιστολή του προς τους Προκαθημένους στην Κρήτη, ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης. Η επιστολή έχει ημερομηνία 18/6/2016.

- Στις 5 το απόγευμα, με μία ώρα καθυστέρηση σε σχέση με το πρόγραμμα, θα συνεχισθούν οι εργασίες της Μεγάλης Συνόδου. Στις 4.30 θα προηγηθεί συνάντηση των μελών της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

- Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλεί η αρχή της ομοφωνίας (consensus). Αντί αυτής, είπε, θα ήταν ίσως προτιμότερη η εφαρμογή της αρχής «η ψήφος των πλειόνων κρατείτω».

- Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του ενημέρωσε το σώμα της Συνόδου ότι τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ρωσίας απάντησαν στην πρόσκληση των Προκαθημένων που βρίσκονται στην Κρήτη αρνητικά. Τα δύο Πατριαρχεία δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην Μεγάλη Σύνοδο.


- Καμία απάντηση δεν έδωσαν μέχρι στιγμής στην πρόσκληση των Προκαθημένων της Κρήτης οι Εκκλησίες Βουλγαρίας και Γεωργίας.

ΠΗΓΗ:

Θρησκευτικά 

No comments:

Post a Comment