Wednesday, June 22, 2016

ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ


ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Μεγάλης Συνόδου ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης διευκρίνησε ότι δεν έχει καμία πρόθεση τώρα ή στο μέλλον να διαμφισβητήσει το καθεστώς των Νέων Χωρών και να δώσει αυτονομία στις Μητροπόλεις Νέων Χωρών. Οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών ενεπιστεύθησαν από τη Μητέρα Εκκλησία στην Εκκλησία της Ελλάδος η οποία και έχει τη διοικητική τους μέριμνα.

Οι δηλώσεις του Παναγιότατου προκάλεσαν ευφορία στην Εκκλησία της Ελλάδος και στους απανταχού της γης πιστούς επειδή διαλύουν τα σύννεφα μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Κονιδάρης: 

“Οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, δηλ. της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και του Β. Αιγαίου, υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου και ως εκ τούτου οι Μητροπολίτες τους μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά διοικούνται με βάση την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928, η οποία είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη, από την Εκκλησία της Ελλάδος, στην οποία και είχαν επιτροπικώς παραχωρηθεί για λόγους που σχετίζονταν με την αποτελεσματικότερη διαποίμανσή τους.

Αυτό που ο Οικουμενικός Πατριάρχης με σαφήνεια διευκρίνισε είναι ότι ούτε ο ίδιος ούτε το Πατριαρχείο, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, πρόκειται να θέσουν ζήτημα επιστροφής των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών και αλλαγής του εκκλησιαστικού καθεστώτος που τις διέπει".

Προσευχόμαστε η σώφρων υποχώρηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το θέμα της αυτονομίας των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών να είναι προάγγελος και άλλων κατά Θεόν υποχωρήσεων εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μάλιστα αναφορικά με το θέμα των σχέσεων της Ορθοδοξίας προς τους ετεροδόξους.

Η αγωνία των πιστών εστιάζεται στο κείμενο αυτό επειδή -το γε νυν έχον- το κείμενο της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης των Προκαθημένων προσδίδει εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς και κατοχυρώνει τις αιρέσεις της διηρημένης Εκκλησίας και της βαπτισματικής θεολογίας.

No comments:

Post a Comment