Monday, June 20, 2016

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ “ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ”;


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ “ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ”;

Του ιστολογίου “Θρησκευτικά”
=====

Προς τους "παρατηρητάς αδελφών εκκλησιών" απηύθηνε χαιρετισμό στα αγγλικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Όπως έχουν πλέον συνηθίσει οι Φαναριώτες Οικουμενιστές "αδελφές εκκλησίες" ονόμασε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους αιρετικούς παπικούς και προτεστάντες παρατηρητές, τη στιγμή που ως γνωστόν ένα από τα μείζονα θέματα που έχουν τεθεί από πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες όσον αφορά το κείμενο για τις "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο" είναι η μη απόδοση στους ετεροδόξους της ονομασίας "εκκλησία" αλλά η αντικατάστασή της από τη λέξη "κοινότητα" ή "ετερόδοξοι".

Ανησυχητική είναι όμως και η θέση που διατύπωσε κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος περί των τροπολογιών στα κείμενα. Είπε μεταξύ άλλων: "Οι φονταμενταλιστικές ομάδες, οι φανατικοί, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και θεολόγοι και ιεράρχες, και οι οποίοι δρουν λίγο – πολύ παντού στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα, συνιστούν έναν εξίσου σοβαρό λόγο, όχι μόνο για τη χρονική καθυστέρηση της σύγκλησης, αλλά και για τον επαπειληθέντα κίνδυνο ματαίωσης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Η αντίθεση των ομάδων αυτών σε κάθε ιδέα προσέγγισης των άλλων Χριστιανών έμμεσα επηρέασε και τις τοπικές μας Συνόδους, που επιχείρησαν και επιχειρούν ακατάσχετες τροπολογίες στα κείμενα και στους όρους των εγγράφων που ετοιμάστηκαν από τις Προσυνοδικές Διασκέψεις. Δεν έχουμε αυταπάτες. Για τις ομάδες αυτές, εμείς όλοι βρισκόμαστε μέσα στην αίρεση και στην αποστασία. Ούτε άγνωστες, ούτε και πρωτόγνωρες στην Εκκλησία είναι αυτές οι καταστάσεις. Ο αγρός της Εκκλησίας παράγει και ζιζάνια που έσπειρε ο εχθρός. Η Εκκλησία θα ζει έτσι, μέχρι τη συντέλεια των αιώνων".

Οι δύο προαναφερθείσες δηλώσεις, και δυστυχώς όχι μόνο αυτές, δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει άρνηση από αυτές -ίσως και από άλλες- τροποποίησης των αναφορών του κειμένου "Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο" ως προς τις αναφορές σε "εκκλησίες" όταν γίνεται λόγος για Παπικούς και Προτεστάντες. Σε συνδυασμό με όσα ήδη αναφέραμε για τον τρόπο που θα γίνονται δεκτές ή θα απορρίπτονται οι προταθείσες τροπολογίες των κειμένων, είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν τα κείμενα ως έχουν ή να μην υπάρξουν σημαντικές διορθώσεις των προβληματικών σημείων που έχουν επισημανθεί ήδη από πολλούς Ιεράρχες και έχει συνοδικώς ζητηθεί η αλλαγή τους από πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα καθώς πλέον οι συνεδριάσεις της Μεγάλης Συνόδου γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Και μέχρι στιγμής έχει επιδειχθεί ένα σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε τα κείμενα των ομιλιών των Προκαθημένων στην ανοικτή εναρκτήρια συνεδρίαση της Συνόδου δεν έχουν δημοσιευθεί στις επίσημες ιστοσελίδες των Εκκλησιών τους ενώ οι πληροφορίες για όσα γίνονται στο παρασκήνιο είναι ελάχιστες. Προφανώς κάποιοι επιθυμούν την εν κρυπτώ ολοκλήρωση του έργου της Συνόδου όπως εν κρυπτώ έγιναν πολλές από τις προσυνοδικές εργασίες όλα τα προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε προβληματικά κείμενα τα οποία γνωστοποιήθηκαν στο πλήρωμα της Εκκλησίας αλλά και τις Συνόδους των Εκκλησιών την τελευταία πραγματικά στιγμή. Ακολούθησε η διάσπαση της περιπόθητης ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τώρα με τέσσερις απουσίες επιχειρείται η ολοκλήρωση της Συνόδου και ζητείται οι αποφάσεις που θα ληφθούν να γίνουν αποδεκτές και από τους απουσιάζοντες. Τούτο όμως είναι μάλλον απίθανο...

No comments:

Post a Comment