Thursday, June 23, 2016

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡIΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ


ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡIΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ

Του κ. Ανδρέα Λουδάρου
=====

«Δίνω ενώπιον όλου το ιερού Σώματος την διαβεβαίωσιν ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον θα συνεχίσει το σημερινό καθεστώς». Αυτή είναι μια από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεκαθάρισε πως το θέμα της Αυτονομίας έχει κλείσει για τις Νέες Χώρες «Μην έχετε καμίαν σκέψιν εις αυτό το σημείο οτι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον προτίθεται τώρα ή αργότερα να δώσει αυτονομίαν εις τα Νέας Χώρας. Δεν υπάρχει. Σας το διαβεβαιώ» είπε.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info ο Πατριάρχης φέρεται να είπε προς την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος πως δεν έχει «πονηρές σκέψεις» ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει το καθεστώς καθησυχάζοντας τον Αρχιεπίσκοπο και τους συνοδούς του λέγοντας πως «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Τα σενάρια περί σκέψεων παροχής αυτονομίας στις Μητροπόλεις που βρίσκονται στις περιοχές που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «Νέες Χώρες» θορύβησαν και ενόχλησαν ιδιαίτερα την Εκκλησία της Ελλάδος και η προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη να «σβήσει» κάθε σκιά ήταν σαφής.

«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δεν έχει καμιάν σκέψιν περί αυτονομίας εις την περιοχήν των Νέων Χωρών. Δεν πέρασε κατά το δη λεγόμενον ούτε από την άκρη του μυαλού μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης που ξεκαθάρισε παράλληλα πως οι Μητροπόλεις αυτές παραμένουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Οι Νέες Χώρες, το λέω δια πολλοστή φορά δια το Οικουμενικόν Πατριαρχείον είναι δικές του επαρχίες. Πνευματικώς και Κανονικώς υπάγονται εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον… Διοικητικώς υπάγονται οι Μητροπόλεις αυτές εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος και δεν υπάρχει καμία αντίρρηση».

Η δημόσια και απόλυτη δέσμευση αυτή του Πατριάρχη αιφνιδίασε τόσο κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδος που δεν περίμεναν μια τόσο ξεκάθαρη θέση του Πατριάρχη για το θέμα.

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες στην Αθήνα θεωρούσαν πως μέσω του κειμένου για το «Αυτόνομο εν τη Εκκλησία» θα γινόταν η «επίθεση» της Κωνσταντινούπολης στις Νέες Χώρες. Στο Φανάρι αντίστοιχα, ορισμένοι κύκλοι θεωρούσαν το κείμενο αυτό «χρήσιμο εργαλείο» για την οριστική λύση του ζητήματος που έχει φέρει ουκ ολίγες φορές τις δυο Εκκλησίες απέναντι.

ΠΗΓΗ:

Ορθοδοξία - Info

No comments:

Post a Comment