Wednesday, June 29, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος έκανε τρεις παρεμβάσεις στη Σύνοδο της Κρήτης.

Μια για το κείμενο “Οι σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον”, μια για το κείμενο “Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού” και μια για το κείμενο “Η σπουδαιότης της νηστείας και η τήρησις αυτής σήμερον”.

Και οι τρεις παρεμβάσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι πολύ αντιπαραδοσιακές και φιλελεύθερες.

Ο Πανιερότατος Κύκκου φαίνεται να ενοχλείται από τη νηστεία των Αγίων Αποστόλων - και όχι μόνον- και να θέλει την κατάργησή της, ευνοεί το γάμο των κληρικών και μετά τη χειροτονία τους, ενώ δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα να χαρακτηρίσει ως Εκκλησίες τις κοινότητες των αιρετικών.

Εκφράζουμε βαθύτατη θλίψη για τις παρεμβάσεις του Πανιερότατου οι οποίες ευτυχώς δεν έγιναν δεκτές από τη Σύνοδο της Κρήτης με εξαίρεση το χαρακτηρισμό των αιρετικών ως Εκκλησία.

Είναι πολύ λυπηρό το φαινόμενο ο Ηγούμενος μιας Μονής -εκκοσμικευμένης Μονής έστω- να παρουσιάζεται σε Σύνοδο δέκα Ορθοδόξων Εκκλησιών και να προτείνει κατάργηση των Ιερών Κανόνων και των Όρων της πίστης μας.

Οι μοναχοί ήταν πάντοτε υπέρ της τήρησης της ακριβείας στα θέματα της πίστεως και με την ασκητική τους ζωή και θεολογία κατόρθωναν να εξουδετερώνουν τις τάσεις εκκοσμίκευσης στην Εκκλησία.

Η στάση του Πανιερότατου Κύκκου δυστυχώς κινήθηκε προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση γεγονός που προκαλεί θλιβερές σκέψεις και μεγάλο σκανδαλισμό στους πιστούς.

No comments:

Post a Comment