Tuesday, June 14, 2016

ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. ΨΑΡΕΜΑ ΣΕ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ


ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. ΨΑΡΕΜΑ ΣΕ ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις γύρω από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο είναι εξόχως καταλυτικές, έχοντας πάρει τη μορφή χιονοστιβάδος. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας για τους δικούς του λόγους (δικαιοδοσία …του Κατάρ ), το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, λόγω του προβληματικού θεματολογίου (ίδε άρθρο 6), το Πατριαρχείο Γεωργίας (Ιβηρίας) για τους προαναφερθέντας λόγους, αλλά και το Πατριαρχειο Σερβίας για τις τριβές του με το πατριαρχείο Ρουμανίας (εισπήδηση στην ανατολική Σερβία) δήλωσαν ότι απέχουν της Συνόδου. 

Χτες το Πατριαρχείο Μόσχας ξεκαθάρισε ότι επιμένει ότι ΔΕΝ υπάρχει λόγος να συγκληθεί η Σύνοδος, αφού υφίστανται τόσες εκκρεμότητες, που κάνουν ανέφικτη την ομοφωνία και ζητά επιτακτικά αναβολή. Τι θα πράξουν οι Εκκλησίες της Πολωνίας και των Τσεχικών χωρών και Σλοβακίας; Νομίζετε ότι έχουν άλλη επιλογή από την  πορεία που χάραξε η Μόσχα; 

Το ερώτημα είναι: Τι θα πράξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης; Αν επιμείνει αταλάντευτα κι ανυποχώρητα στη σύγκληση της Συνόδου, όπως συμφώνησαν οι Προκαθήμενοι (αλλά ΟΧΙ οι Σύνοδοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών) θα τον ακολουθήσουν τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, οι Εκκλησίες της Κύπρου, της Ελλάδος και της  Αλβανίας και το Πατριαρχείο Ρουμανίας. Δεν αναμένεται ότι οι Εκκλησίες Πολωνίας και Τσεχικών χωρών και Σλοβακίας θα συνευδοκήσουν. 

Αν τα πράγματα ακολουθήσουν την ως άνω πορεία, τότε θα «περάσουν» όλες οι αποφάσεις της Συνάξεως των Προκαθημένων. Μόνη ικανή να προβάλει αντίσταση είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, που μπορεί ευκόλως να εξουδετερωθεί με το διαβόητο 24+1. Άρα στη Σύνοδο των Επτά (όχι Πανορθόδοξη) θριαμβεύει ο οικουμενισμός και το κακόφημο Π.Σ.Ε. (βλ. άρθρο 6), η «βαπτισματική θεολογία» και η εκκλησιαστικοποίηση των αιρέσεων. Τραυματίζεται όμως ανεπανόρθωτα η επιδίωξη του Οικουμενικού Πατριάρχου να αναδειχθεί, εδώ και τώρα, Πρώτος κι έχων το γενικό πρόσταγμα. Τω όντι πύρρειος η νίκη. 

Ας δούμε τώρα το Β΄ σενάριο: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τείνει ευήκοον του ους στο Ουκάζιον της Μόσχας κι αναβάλλει τη σύγκληση της Συνόδου. Ο εστί μεθερμηνευόμενον Moskva locuta res finita (Η Μόσχα ομίλησε, το πράγμα ετελείωσε). Τι σημαίνει αυτό; Ότι το «πάνω χέρι» θα το έχει από τούδε και εις το εξής, αναντιλέκτως και ασυζητητί, το Πατριαρχείο Μόσχας. Σε όλα. Στο θεματολόγιο, στο χρόνο συγκλήσεως της Πανορθόδοξου, που παραπέμπεται ad calendas Grecas (εις τας Ελληνικάς καλένδας) κ.ο.κ. Όμως κι εδώ, αν το εν λόγω Πατριαρχείο υπερασπιζόταν την Ορθοδοξία, ευ και καλώς. Είδατε τη συνάντηση του Πατριάρχη Κύριλλου στην Αβάνα το Φεβρουάριο με τον αιρεσιάρχη της Ρώμης, παρά τη χαίνουσα πληγή της Ουνίας στην Ουκρανία. Θυμάστε την απόφαση του Ρωσικού Πατριαρχείου για τη μετάδοση της θ. κοινωνίας στους Παπικούς, που ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς χαρακτήρησε προδοσία του Ιούδα. 

Εμείς ας ευχηθούμε να λυπηθεί και να στερεώσει ο καλός Θεός την Εκκλησία του, «ην περιεποιήσατο δια του ιδίου αίματος» και να μη θριαμβεύσουν «λόγοι και εντάλματα ανθρώπων».

No comments:

Post a Comment