Wednesday, June 22, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», κατά τη διάρκεια των εργασιών της Μεγάλης Συνόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε τέσσερις προτάσεις. Απ’ αυτές θ’ ασχοληθούμε με τις δύο: 

α.) Ο Παναγιώτατος εισηγείται να συνέρχεται κάθε επτά ή δέκα χρόνια Σύνοδος, η οποία να εξετάζει και να δίνει λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα της Ορθοδοξίας. Καταρχήν πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί αισίως η παρούσα Σύνοδος, η οποία ευχόμαστε να είναι Αγία και Μεγάλη, όχι για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά ουσιαστικούς. Δηλαδή να μην ονομάσει τις αιρέσεις «Εκκλησίες», και να μην αναγνωρίσει τη «βαπτισματική θεολόγια» και τη διδασκαλία περί «διηρημένης Εκκλησίας». 

Πριν προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της ως άνω προτάσεως, οφείλει να εξετάσει τους πραγματικούς λόγους που ώθησαν Εκκλησίες (περισσότεροι των 160 εκατομμυρίων Ορθόδοξοι κατοικούν στη Ρωσία, Βουλγαρία, Γεωργία και στο κλίμα του πατριαρχείου Αντιοχείας), να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στην παρούσα Σύνοδο. Εκτός κι αν μερικοί αρέσκονται να εναγκαλίζονται και να συναγελάζονται μετά των ετεροδόξων και αδιαφορούν παγερά γιατί τόσοι Ορθόδοξοι στέκονται μακράν και απεστράφηκαν την Σύνοδο. 

β.) Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητεί όπως οι επίσκοποι των χωρών της Διασποράς μη έχουν τους ίδιους τίτλους, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση μεταξύ των πιστών. Εδώ διαφαίνεται οφθαλμοφανώς και πασιδήλως η παντελής αποτυχία να λυθεί το μέγα, τω όντι, πρόβλημα της Διασποράς. Αν διαβάσει κανείς την Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Αμερικής Δημήτριου, στη Σύναξη των αρχιερέων του Οικουμενικού Θρόνου τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, θα εννοήσει ότι καμία απολύτως πρόοδος δεν έγινε προς λύσιν του προβλήματος αυτού.  

No comments:

Post a Comment