Saturday, June 18, 2016

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Ο ΡΩΣΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος σε μήνυμά του προς τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και προς τους άλλους πρωθιεράρχες που συμμετέχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

“Ἡ μή ἀποδοχὴ ἐκ μέρους τῆς κατά Ἀντιόχειαν Ἐκκλησίας τῆς συγκλήσεως τῆς Συνόδου σημαίνει ὅτι δέν ἔχομεν ἐξασφαλίσει τὴν πανορθόδοξον ὁμοφωνίαν. Ἐπίσης ἀδυνατοῦμεν νά παραθεωροῦμεν καὶ τὰς φωνὰς τῶν Ἐκκλησιῶν Γεωργίας, Σερβίας καὶ Βουλγαρίας, τῶν ταξαμένων ὑπὲρ ἀναβολῆς τῆς Συνόδου.

Πιστεύω ὅτι μὲ καλὴν διάθεσιν ἡ ἐν Κρήτῃ συνάντησις δύναται νά ἀναδειχθῇ σπουδαῖον βήμα πρὸς ἄρσιν τῶν προκυψάντων διαφωνιῶν.

Ὡσαύτως δύναται νά συμβάλῃ εἰς τὴν προετοιμασίαν ἐκείνης τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου, ἥτις θά ἑνώσῃ πάσας τὰς κατὰ τόπους Ἀυτοκεφάλους Ἐκκλησίας ἀνεξαιρέτως, ἀποτελοῦσα ὁρατὴν ἀντανάκλασιν τῆς ἑνότητος τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ὅπερ ἦτο ἄντικείμενον τῶν δεήσεων καὶ προσδοκιῶν πάντων τῶν ἀοιδίμων προκατόχων ἡμῶν."

Είναι σαφέστατα αυτά που λέγει ο Ρώσος Πατριάρχης. Στοιχείται στη γραμμή που ανήγγειλε ότι θα ακολουθήσει το Πατριαρχείο της Σερβίας. Παρακολουθεί όσα θα συμβούν στη Σύνοδο και αναμένει ότι θα ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις της Συνόδου οι προβληματισμοί που εξέφρασαν οι Εκκλησίας που απέχουν της Πανορθόδοξης Συνόδου, καθώς επίσης η Εκκλησία της Σερβίας. Αυτό, λέγει, ο Μακαριότατος Μόσχας το θεωρεί απαραίτητο ώστε να μην εμφιλοχωρήσουν αιρέσεις στα κείμενα που θα εγκριθούν, επειδή διαφορετικά δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί αλώβητη η ενότητα της Εκκλησίας.

Ας παρακολουθούμε, λοιπόν, προσεκτικά πώς θα αντιδρά η Εκκλησία της Σερβίας -και της Ελλάδας- κατά τη συζήτηση των κειμένων για να κατανοούμε σε ποιο βαθμό τα κείμενα θα δεχτούν τις διορθωτικές αλλαγές που τα ορθοδοξοποιούν ώστε να γίνουν δεκτά και από το πλήρωμα της Εκκλησίας και από τις Εκκλησίες που δεν θα παρίστανται στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.

No comments:

Post a Comment