Monday, June 6, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κάνει σαφές με το Ανακοινωθέν που εξέδωσε τρία πράγματα:

1.) Η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα συνέλθει οπωσδήποτε ασχέτως του ποιες Ορθόδοξες Εκκλησίες αποφασίσουν να συμμετάσχουν ή όχι.

2.) Απορρίπτει την πρόταση του Πατριαρχείου Μόσχας για να γίνει το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου Προσυνοδική Διάσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για να λυθούν οι εκκρεμότητες επειδή θεωρεί ότι δεν επιδέχεται καμία μεταβολή η διαδικασία που έχει δρομολογηθεί.

3.) Προσκαλεί όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες που προβληματίζονται αν θα παραστούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και να παρουσιαστούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο για να συζητήσουν τις όποιες προτάσεις έχουν για διόρθωση των κειμένων της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου;

1.) Ότι ο Οικουμενικός Θρόνος δεν δέχεται την ύπαρξη δεύτερου πόλου συντονισμού της Ορθοδοξίας εκτός από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

2.) Ότι είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο όσες Ορθόδοξες Εκκλησίες και αν αρνηθούν να παρεβρεθούν.

Απομένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν στην απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Εκκλησίες της Αντιοχείας και της Βουλγαρίας που ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνόδου. 

Απομένει προπαντός να φανεί τι θα κάνει η Εκκλησία της Ρωσίας τώρα που βλέπει ότι η πρότασή της για Προσυνοδική Διάσκεψη απορρίφθηκε. Θα εμμείνει στην άποψή της ότι η απουσία και μιας μόνον Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ακυρώνει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ή θα αναθεωρήσει τη στάση της και θα βάλει νερό στο κρασί της;

Ας μην απατώμαστε πάντως. Η Πανορθόδοξη Σύνοδος μπορεί να λειτουργήσει, αν και με τραυματισμένη την εικόνα της ενότητας της, χωρίς την παρουσία της Εκκλησίας της Βουλγαρίας και της Αντιοχείας. Αν όμως απουσιάσει και η Εκκλησία της Ρωσίας πώς θα λειτουργήσει σαν Πανορθόδοξη Σύνοδος;

Ακόμη πιο σοβαρό θα είναι αν και οι φυσικοί σύμμαχοι της Εκκλησίας της Ρωσίας τουτέστιν η Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας και η Εκκλησία της Πολωνίας ή ακόμη και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών ακολουθήσουν την Εκκλησία της Ρωσίας.

No comments:

Post a Comment